Egy iráni legenda szerint , ez a leves tette erőssé és legyőzhetetlenné I. Arsak párthus király seregének katonáit. Napjaink Iránjában még mindig varázserőt tulajdonítanak ennek a levesnek, a perzsa háziasszonyok szerint , az Eshkeneh ,a legjobb gyógyír az összetört szívekre. Az összetört szíveket gyógyító főzet különleges aromáját a görögszénának köszönheti. Talán ez a titok, talán más…. De egyet leszögezhetünk, a tökéletesre főzött görögszénás perzsa hagymaleves akkor lesz igazán jó, ha értékes időnket áldozva rá, hosszasan, lassan főzzük, karamellizáljuk a hagymát. Akár összetörték a szíveteket , vagy csak megfáradt katonái vagytok a hétköznapok harcainak, készítsétek el ezt a levest!
Görögszénás perzsa hagymaleves
Hozzávalók:
Muzsika:Sasy-„Behtarin Kado”
3 dkg vaj
2 e.k olívaolaj
4 közepes salátahagyma (kb 40 dkg) vékonyra vágva
só és bors ízlés szerint
2 e.k kukoricaliszt
2 l csirkehús alaplé
1 t.k őrölt kurkuma
1/4 őrölt római kömény
1/4 t.k őrölt koriander
1/4 t.k őrölt szárított menta
2 e.k szárított görögszéna levél
1 e.k citrom lé
4 kisebb tojás
a tálaláshoz apróra vágott petrezselyemzöld és rozs pirítós vagy pirított kenyérkockák
Elkészítés:
A kukoricalisztet keverjük csomómentesre annyi vízzel, amennyit felvesz(5 e.k ), tegyük félre.
Olvasszuk fel a vajat egy nagyobb edényben, öntsük hozzá az olívaolajat. Adjuk hozzá a hagymákat,hintsük meg némi sóval,keverjük el. Kevergetve főzzük 30-40 percig, míg a hagymánk karamellizálódik és szép aranysárga színe lesz.
Öntsük hozzá a kukoricalisztes pasztánkat, keverjük el, pirítsuk 2 percig.
Öntsük fel a húsalaplével, adjuk hozzá a fűszereket, és forraljuk össze. Ha felforrt főzzük 10 percig. Kóstoljuk meg ,ha szükséges ízesítsük még sóval, borssal.
Öntsük bele a citrom levét, keverjük el.
Üssük bele a tojásokat egyenként, majd tegyük rá a fedőt és főzzük tovább, míg a tojások fehérje megfő, de a sárgája még kissé folyós marad.
Szórjuk meg friss, apróra vágott petrezselyemmel, kínáljunk hozzá pirított kenyérkockákat.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasó! Köszönet érte, hogy itt voltál! Tarts velem, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is várlak!
Vélemény, hozzászólás?