Az iráni mitológiában, az első halandó emberpár, Mashya és Mashyang, egy rebarbara növényből keletkezett.
A rebarbara Irán hegyvidékein mindenhol vadon nő, de nagyobb mennyiségben a keleti régiókban termesztik. Felhasználása sokrétű, levesbe, raguba , egyaránt kiváló.
A legnépszerűbb iráni, rebarbarás étel a rebarbarás ragu, mely készülhet birka és marha hússal egyaránt. A receptjét ide kattintva találhatod:http://rebarbarás marharagu
Az Eshkeneh levesről itt olvashatsz:Perzsa hagymaleves1.-Eshkeneh
Görögszénás perzsa hagymaleves-Eshkeneh
A rebarbarás hagymaleves készítésénél fontos szempont, hogy a rebarbarát csak 5 percig főzzük, ellenkező esetben szétfő. A tálalásnál tördeljünk bele kissé szikkadt, vagy pirított lapos kenyeret, azzal fogyasztva az igazi. Amúgy, a menta, tojás és a hagyma együtt zseniálisat alakít ebben a könnyű, melengető levesben.
Rebarbarás hagymaleves-Eshkene-ye Rivas
Hozzávalók( 2 ilyen tálkára való lesz belőle)
2 nagy fej saláta hagyma vékonyra vágva
3 e.k vaj
1 e.k őrölt szárított menta
1/2 t.k őrölt kurkuma
1 1/2 e.k liszt
1 liter forró víz
3 szál nagyobb rebarbara apróra vágva
só ,bors ízlés szerint
4 tojás
1 csipet cukor(elhagyható)
Elkészítés
Olvasszuk fel a vajat egy edényben. Tegyük bele a hagymákat, kevergetve, szép lassan pirítsuk aranysárgára. Hintsük meg a mentával, kurkumával. Szórjuk bele a lisztet, kevergetve még 2 percig pirítsuk. Öntsük fel a forró vízzel, ízesítsük sóval, borssal. tegyünk rá egy fedőt és forrástól számított 15 percig főzzük.( mérsékelt tűzön)
Vegyük le a fedőt , üssük bele a tojásokat egyenként( nem kell megkeverni) Ha szépen feljönnek a tetejére és kezd kicsapódni a tojásfehérje, tegyük bele a rebarbarákat és 5 percig főzzük. A rebarbarának épp elég annyi, hogy megpuhuljon. Forrón , mentalevélkékkel díszítve tálaljuk.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy benéztél! Várlak, főzzünk együtt máskor is!
Vélemény, hozzászólás?