Bármennyire is furcsán hangzik, Iránban az összes tésztafélét makaroninak nevezik. :Makaroni( makaruni.) Édes mindegy, hogy penne, pappardelle,fettucine, stb…. mind makaroni.
Nos, a klasszikus olasz tésztának is megvan az iráni változata, mely tulajdonképpen hasonlóan készül a polo nevű rizsételhez, csak itt nem a rizst rétegezzük, hanem a tésztát. Tahdig természetesen itt is van, vagy burgonyából vagy magából a tésztából.
A marhahúsragu fűszerezése teszi igazán iránivá, varázslatossá ezt az ételt. Kurkuma, római kömény, kardamom, rózsaszirom , fahéj és koriander. Mindössze ennyi kell a varázslathoz.
Makaróni perzsa módra
Hozzávalók
50 dkg makaróni tészta
70 dkg darált marhahús
1 nagy fej saláta hagyma kockára vágva
4 gerezd fokhagyma zúzva
5 e.k olívaolaj
3 e.k sűrített paradicsom
1 friss citrom leve
só, őrölt fekete bors ízlés szerint
víz
1 e.k Advieh fűszerkeverék( 1 t.k őrölt koriander, 1 t.k kurkuma, 1 t.k római kömény, 1 t.k szárított damaszkuszi rózsaszirom, 1 t.k őrölt fahéj, 1/2 t.k őrölt kardamom) Természetesen ,ha valaki fűszeresebben szereti, adhat hozzá többet,.
Elkészítés
Öntsünk egy serpenyőbe 3 evőkanál olívaolajat, ha felforrósodott tegyük bele a hagymát, kevergetve pirítsuk aranysárgára.
Tegyük bele a darált húst, kevergetve pirítsuk , míg kifehéredik.
Adjuk hozzá a fokhagymákat. Ízesítsük a fűszerkeverékkel, sóval, borssal. Keverjük el.
Mehet bele a sűrített paradicsom, a citromleve és 1 deciliter víz. Tegyük rá a fedőt és 10 percig főzzük. Vegyük le a tűzről, tegyük félre.
Főzzük ki a tésztát a szokásos módon, szűrjük le, hagyjuk picit hűlni.
3 tésztát fogjunk össze, tekerjük fel a mutató és középső ujjunkra. Ezzel fogjuk kibélelni a lábos alját, és az oldalát, ez lesz a tészta Tahdig.
Öntsünk egy tapadás mentes edénybe 2 e.k olívaolajat, rendezzük el benne a feltekert tésztákat.
A maradék tésztát öntsük bele a raguba, keverjük el alaposan.
Szedjünk egy adagot a tésztás raguból, majd rakjuk ki körbe is tésztával az edény oldalát.
Öntsük rá a maradék tésztát, egy kanállal kissé nyomkodjuk le.
Csomagoljuk be a fedőt egy konyharuhába, tegyük rá az edényre. Lassú tűzön 40 percig főzzük( én a fotó miatt kicsit tovább főztem)
Borítsuk rá egy tányérra és máris fogyaszthatjuk.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy benéztél! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?