A Ramadán az iszlám holdnaptár 9. hónapja, amely alatt a muszlimok napkeltétől-napnyugtáig böjtölnek.
Ramadán hónapban arra emlékeznek, hogy Allah kinyilatkoztatta Mohamed prófétának az akaratát. A hagyomány szerint 610-ben e hónap 27. napján adta Allah a Koránt az égből Mohamed prófétának, aki a Híra hegyére vonult vissza elmélkedni és böjtölni. Az iszlám hit szerint ilyenkor a pokol kapui zárva, a démonok leláncolva vannak, így e hónap a nélkülözések ellenére a szellemi megtisztulás időszaka.
Mivel az iszlám naptár rövidebb, mint az általunk használt Gergely-naptár, így az ünnep ahhoz képest folyamatosan vándorol, évről évre más időpontra esik, mint az előző évben. A böjt kezdetét hagyományosan úgy határozzák meg, hogy az előző hónap végén, nagyhitű, megbízható emberek hiteles tanúk előtt igazolják, hogy a Holdat látni lehet. 2016-ban június 6-a és július 5-e között ünneplik.
A hívőknek 30 napos böjtöt kell tartaniuk, amitől a test és a lélek megtisztulását várják. Napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól, a nemi kapcsolattól, kerülniük kell a dühöt, az erőszakot, a vágyat, a pletykálkodást.
Iránban napkeltétől napnyugtáig tilos a nyilvános evés, ivás, dohányzás. Az éttermek és teaházak zárva tartanak.
A ramadán másik lényeges eleme a vallásos elmélyülés. A hívők naponta ellátogatnak a mecsetbe, ahol a Koránt tanulmányozzák és közösen imádkoznak.
A böjt hónapjának fontos szociális szerepe is van. Varázslatos hangulata van a ramadánnak este, napnyugta után. Mindenki siet haza, hogy az egész napos koplalás után kezdetét vegye az Iftár, azaz a ramadánt megtörő lakoma. A családok és a barátok összegyűlnek, hogy egymás szeretetéből merítsenek erőt a rájuk váró következő napi próbatételhez, melyet az egész napos böjt betartásának nehézsége ró rájuk.
A ramadán végén hatalmas lakomát rendeznek , és a szeretetük jeléül adakoznak a szegényeknek is. A ramadáni adakozás kötelező minden muszlim számára, aki legalább egy napi élelemmel bír.
S hogy mi kerül az iráni asztalokra az Iftár alkalmával? Lássuk:
Először jó erősre főzött fekete teát isznak, mézédes , omlós datolyával. Mindig ott van az asztalon a friss, meleg kenyér, juhsajttal, olivabogyóval , uborkával és és friss zöldfűszerekkel( menta, koriander, petrezselyem, zöldhagyma szár, petrezselyem, bazsalikom, tárkony, reteklevél, vízitorma).
A hideg ételeket követik a könnyebb meleg ételek. A legkedveltebb az Ash Resteh. Egy hüvelyesekből és zöldfűszerekből főzött, sűrű, főzelékszerű leves, melynek névadója a benne lévő resteh tészta. Nagyon egészséges és szinte minden vitamin megtalálható benne, mely a böjtöltetett emberi szervezet számára nélkülözhetetlen. Már én is számtalanszor készítettem, nekem nagy kedvencem . A receptet ide kattintva találhatod:A legegészségesebb egytálétel amit valaha ettem-Ash Reshteh
Az esti lakomák jellegzetes étele még ,a marhahúsból és sárgaborsóból készített Shami Lapeh. A receptet ide kattintva találod:Perzsa sárgaborsós marhahús fasírt-Shami
Éhségünket csillapíthatjuk még Haleemmal, mely egy gabonafélékből és húsokból készített , különböző fűszerezésű, pépesebb állagú étel, melynek receptje régiónként eltérő. Egyébként a főzési ideje 7-8 óra.
Perzsa padlizsános egytálétel marhahússal lencsével -Halim Bademjan
Természetesen tradicionális édességek zárják a sort, melyek íze, bevallom, számomra émelyítően édes és rózsavizes.
A legnépszerűbbek:
Sáfrányos rizspuding-Sholeh Zard A receptet itt megtalálod:A ramadán ételei Iránban 2. -Sáfrányos rizspuding (Sholeh Zard)
Halva(cukor, liszt, sáfrány és rózsavíz) Többféle változata ismert.
Zoolbiah és Baamieh
E két édesség fő alkotói, a keményítő, liszt, joghurt, cukor, sáfrány, rózsavíz, és olaj.
És végül , de nem utolsósorban, a rizslisztből készített puding, a Fereni. Természetesen cukorral és rózsavízzel édesítvePerzsa rózsavizes rizspuding-Fereni
Kedves Olvasóm! Köszönöm, hogy itt voltál! Várlak legközelebb is,amikor a sáfrányos rizspuding elkészítését mutatom majd meg neked!
Vélemény, hozzászólás?