Haleem/Halim egy közkedvelt tradicionális iráni étel,melyet általában reggeliként fogyasztanak. Többféle változata létezik,a fő összetevője általában valamilyen gabonaféle és marha vagy birka hús,az állaga sűrű,pürésített. Különleges ízét a hozzáadott terjsavótól ( kashk )kapja.
A halim bademjan-ahogyan a nevében is benne van, egy padlizsános halim,és,hogy még különlegesebb
Halim Bademjan
Hozzávalók
2 nagyobb padlizsán meghámozva, hosszában félbevágva
1/2 kg marhahús apróra kockákra vágva
3 nagyobb saláta hagyma
15 dkg lencse
só, bors, ízlés szerint
1 t.k őrölt kurkuma
forróvíz
1 dl kashk vagy sűrű natúr joghurt
oloívaolaj
Elkészítés:
Egy nagyobb edénybe tegyük bele a húst, az egyik hagymát negyedekbe vágva, majd öntsük fel annyi forró vízzel amennyi ellepi, ízesítsük sóval, és lefedve, mérsékelt tűzön főzzük puhára. Vegyük le a tűzről, szűrjük le, botmixerrel pürésítsük, egy keveset fogjunki fel a levéből.
A padlizsánt egy serpenyőben kevés olajon süssük puhára( süthetjük sütőben is). Tegyük tálba, botmixerrel pürésítsük.
A lencsét enyhén sós vízben főzzük puhára, szűrjük le, botmixerrel pürésítsük.
Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olívaolajat, pirítsuk benne aranysárgára a vékonyra szeletelt hagymát. Ízesítsük a kurkumával, sóval, borssal. Keverjük el. Adjuk hozzá a pürésített lencsét, marhahúst és padlizsánpürét, öntsünk hozzá a hús főzővizéből egy keveset. Tegyük vissza a tűzre és mérsékelt lángon 30 percig főzzük. Öntsük bele a kashkot vagy a joghurtot, keverjük el, forraljuk össze.
Tálalásnál a tetejét díszítsük sült hagymával ,olajban pirított mentával, és kashk-val. Frisss perzsa kenyérrel kínáljuk.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasó!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Tarts velem, főzzünk együtt legközelebb is! Ha tetszett a bejegyzés, várlak a blog Facebook oldalán is.
Vélemény, hozzászólás?