Ebben a tradicionális desszertben minden benne van, aminek egy perzsa desszertben lennie kell:sok cukor,( bátran helyettesítsétek egészségesebb verziókkal, én is ezt tettem.) rózsavíz , kardamom, fahéj,és sáfrány.
Fő alkotóeleme a rizs, melyet egészen puding állagúra főzünk. Aranysárga színét a főzés során hozzáadott sáfránytól kapja. A sáfrány nélkülözhetetlen fűszere a perzsa konyhának.
„Sargol” a legdrágább, és legkiválóbb iráni sáfrány. A hozzáadott sáfrány mennyiségével vigyázzunk, ha túl keveset adunk hozzá jellegtelen ízt és színt kapunk, ha meg túl sokat, keserű lehet a végeredmény. A megfelelő mennyiségű sáfrány hozzáadása csodálatos színt, és aromát eredményez.
A rózsavíz adagolásánál szintén legyünk óvatosak, inkább kevesebbet adjuk hozzá mint, hogy szappanízű legyen a végeredmény.
Másik fontos tudnivaló ennél a desszertnél, hogy a rizst lassú tűzön kell főzni, és nem szabad lefedni főzés közben. Továbbá ( ha szükséges)minden alkalommal forró vízzel kell az elfőtt vizet pótolnunk, úgyhogy forraljunk vizet egy teáskannában, és hagyjuk a tűzön, hogy kéznél legyen.
Kivételesen használhatunk jázminrizst, melyet alaposan mossunk meg, majd öblítsünk át, és áztassuk be egy órára . Az áztatási idő függ a rizs fajtájától is, ha rövidebb szemű rizst használunk, elég az 1 óra áztatás.
A díszítéshez használhattok őrölt fahéjat , szeletelt mandulát, és darabolt pisztáciát.
Sáfrányos rizs puding
Hozzávalók:
Muzsika:Ebi-Aasheghane
20 dkg jázmin rizs rizs
2 liter víz
20 dkg cukor
2 t.k rózsavíz
1 t.k sáfrány,mozsárban megtörve, forrázva
10 dkg mandula pálcika
4 egész rúd fahéj
10 db egész zöld kardamom
2 e.k vaj
A díszítéshez:
őrölt fahéj
darabolt és darált zöld pisztácia
mandula pálcikák
Elkészítés
A sáfrányt tegyük mozsárba, törjük meg. Öntsük egy bögrébe, forrázzuk le, keverjük el. Hagyjuk állni, míg a színe kioldódik.
A kardamomokat tegyük mozsárba, kissé törjük meg.
A mandula pálcikákat öntsük egy tálba, Öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi, adjuk hozzá a rózsavizet, a mozsárban kissé megtört kardamomokat, keverjük el, hagyjuk állni kb. 30 percet.
A cukorból kevés víz hozzáadásával főzzünk cukorszirupot, vegyük le a tűzről, tegyük félre.
A leszűrt rizst tegyük egy szélesebb szájú lábosba, öntsük rá a vizet, tegyük fel a tűzre. Forraljuk fel. Főzzük kb. 30 percig, míg a rizs elkezdi felszívni a vizet. Mérsékeljük a lángot, kezdjük el kevergetni. Öntsük bele a rózsavizes, kardamomos mandulát. Tegyük bele a fahéjrudakat. Keverjük el. Kevergetve főzzük tovább . Újabb 30 perc elteltével öntsük bele a sáfrányt, és a cukorszirupot. Most már ne hagyjuk magára , folytonos keverés mellett főzzük tovább , míg el nem éri a kívánt állagot. Ekkor szedjük ki belőle a fahéjrudakat és a kardamomok héját. Dobjuk bele a vajat, keverjük ,míg felolvad. Vegyük le a tűzről, kissé hagyjuk hűlni. Díszítsük fahéjjal és pisztáciával a tetejét.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm! Köszönöm, hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! A Facebookon is!
Vélemény, hozzászólás?