Ez az egészséges és finom leves, Dél-Iránra jellemző fűszerezéssel (gyömbér, chili, koriander, római kömény, kurkuma, fahéj, tamarind) a sós és savanyú ízek , hangok nélküli szimfóniája. Gyorsan elkészíthető, melegítő hatású leves, igazi ínyenc fogás a hideg téli napokon. A vöröslencsét nem kell beáztatni főzés előtt, magas fehérjetartalmának köszönhetően kiválóan beilleszthető fogyókúrás étrendbe is, de az egészséges táplálkozásnak mindenképp alapköve a fogyasztása. A hozzáadott tamarindról itt írtam:Fűszerlexikon-Tamarind egyéb vöröslencse recepteket pedig itt találsz:Vöröslencse leves bulgurral spenóttal
Mentás vöröslencse leves az újévi asztalra
A leves sűrűsége teljesen a te ízlésedre van bízva, ha sűrűbben szereted kevesebb vizet adj hozzá.
Tamarinddal ízesített vöröslencse leves-Soup-e daal addass
Hozzávalók:
Muzsika:Popper Péter-Vigyen a szél
20 dkg vöröslencse alaposan megmosva
2 nagyobb fej salátahagyma apróra vágva
4 gerezd fokhagyma zúzva
2 e.k olívaolaj
2 l forró víz
Fűszerek:
1/2 t.k őrölt koriander mag
1/2 t.k őrölt római kömény
1/2 t.k őrölt fahéj
1 csipetnyi chili pehely
1 t.k őrölt kurkuma
5 cm gyömbér hámozva, apróra vágva
3-4 e.k tamarind paszta( Ázsia bt )
4 e.k sűrített paradicsom
ízlés szerint só
A tálaláshoz koriander levélkék
Elkészítés:
- Felhevített olívaolajon aranysárgára pirítjuk a hagymát, a fokhagymát.
- Hozzáadjuk a gyömbért, a fűszereket (a tamarind és a sűrített paradicsom kivételével), kevergetve néhány percig pirítjuk.
- Most mehet bele a sűrített paradicsom,keverjük el.
- Borítsuk bele a vöröslencsét,kevergetve pirítsuk néhány percig.
- Öntsük fel a forró vízzel, forraljuk fel, majd lefedve alacsony hőmérsékleten főzzük, mag a lencse szétesik(20-30 perc)
- Vegyük le a tűzről, botmixerrel pürésítsük.
- Tegyük vissza a tűzre, most mehet bele a tamarind paszta és a só. Keverjük el. Ízlésünk szerint mehet még hozzá forró víz, ha esetleg hígabban szeretnénk.
- Forraljuk össze, majd mérsékelt tűzön főzzük még 10 percig.Kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük még sóval.
- Tálalása apróra vágott friss korianderrel a tetején.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy benéztél! Tarts velem , főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is várlak!
Vélemény, hozzászólás?