Hogy miért szeretem a vöröslencsét? Az ok egyszerű. Nem kell áztatni főzés előtt és hamarább megfő , mint a többi lencse. Egészséges,magas a fehérje – vitamin- és ásványi anyag tartalma. Mivel jelentős mennyiségben tartalmaz vasat, célszerű c-vitamin tartalmú petrezselyemmel megszórva fogyasztani. A puffasztó hatás ellensúlyozásának legjobb módja, ha szárított mentával készítjük.
Mentás vöröslencse leves :
Hozzávalók:
50 dkg vöröslencse
1 nagy fej salátahagyma apróra vágva
olívaolaj
2 t.k őrölt szárított menta
1/2 t.k őrölt kurkuma
3 e.k sűrített paradicsom
zöldségalaplé vagy zöldségleves kocka
Ízlés szerint só, bors
1 citrom leve
A tálaláshoz apróra vágott petrezselyem zöld
Elkészítés:
- Egy nagyobb edényben olívaolajat forrósítunk, majd aranysárgára pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, kevergetve néhány percig pirítjuk.
- Megszórjuk a szárított mentával, a kurkumával,elkeverjük.
- Beleöntjük a lencsét , felöntjük annyi zöldségalaplével amennyi bőven ellepi.
- Rátesszük a fedőt és addig főzzük amíg a lencse szétesik(20 -30 perc)
- Ízesítjük sóval, borssal. Botmixerrel pürésítjük.
Visszatesszük a tűzre, összeforraljuk. Beleöntjük a citrom levét, elkeverjük.Megkóstoljuk, ha szükséges adhatunk még hozzá sót, citromlevet és szárított mentát is. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Nooseh Jaan!
Drága Olvasó! Köszönet érte,hogy itt voltál. Főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is várlak!
Vélemény, hozzászólás?