Khagineh-édes omlett,mely leginkább a palacsintához hasonlatos. Az Azerbajdzsánból származó étel, az azeri emberek körében rendkívül népszerű. Maga a szó-az azeri „Khagh” szóból származik, mely tojást jelent, így kétségtelen, hogy a fő összetevő a tojás.
Desszertként fogyasztják, reggelire és uzsonnára egyaránt. Az alaptészta összetevői: liszt, tojás, cukor és tej vagy víz. Az alaptésztát vajban sütjük készre és rózsavízzel ízesített , édes sáfránysziruppal meglocsolva tálaljuk. A tészta és a sáfrányszirup összetevői régiónként változnak. Rengeteg változata ismert, most a tabrizi verzió van soron. Az általam már elkészített alapreceptet itt találod:Perzsa palacsinta rózsavizes sáfrány sziruppal( Khagineh)
A tabrizi emberek imádják a joghurtot, előszeretettel főznek ételeket joghurt hozzáadásával. Ebbe az omlettbe is joghurt kerül és tanúsíthatom, nagyon jót tesz neki. A kissé sós ízű omlett, a rácsorgatott narancsos, rózsavizes sáfránysziruppal teljesen olyan volt, mint egy piskóta. Egy isteni piskóta!
Tabrizi sáfrányos omlett -Khagineh -ye tabrizi
Hozzávalók
Muzsika: Aztec Camera-Somewhere In My Heart Annyira imádom ezt a dalt!! Mindig jó kedvem lesz tőle! Főleg attól a sorától?”Valahol van a szívemben van egy csillag, mely ragyog Neked”
Tésztához
4 tojás
5 e.k sűrű natúr joghurt
1 t.k sütőpor
5 dkg liszt
1/2 t.k só és bors
A sütéshez:5 dkg vaj
A sáfránysziruphoz:
5 dkg cukor
50 ml víz
1 narancs reszelt héja
1/4 t.k sáfrány 2 evőkanál rózsavízben feloldva
A díszítéshez:
szárított damaszkuszi rózsaszirmok
2 e.k darabolt dió vagy pisztácia
1!/4 t.k őrölt fahéj
Elkészítés
Kezdjük a sziruppal: Egy kisebb edénybe öntsük bele a vizet , szórjuk bele a cukrot, a narancs reszelt héját és a rózsavízben feloldott sáfrányt. Forraljuk fel, majd hagyjuk gyöngyözve főni 4-5 percig, míg szirupossá válik. Vegyük le a tűzről, tegyük félre.
Készítsük el a tésztát, ehhez: Üssük egy tálba a tojásokat, adjuk hozzá a joghurtos, ízesítsük sóval és borssal. Szórjuk bele a sütőporral elkevert lisztet, keverjük el alaposan.
Jöhet a sütés: Egy nagyobb serpenyőben olvasszuk meg a vajat. Öntsük bele a tésztánkat, tegyük rá a fedőt és 8-10 percig süsük. Fordítsuk meg, majd a másik felét 5-6 percig süssük.
Borítsuk egy tálra, öntsük rá a sáfrányszirupot. kínáljunk hozzá kenyeret, hagymát, bazsalikomot és uborkát! Nem tévedés!:)
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy benéztél! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?