Ezzel a recepttel most két legyet ütünk egy csapásra, mert megismerkedhetünk az iszfaháni hétfűszerkeverékkel is, mely az Advieh-ye esfahani névre hallgat.
Kedves Olvasóm, ha követed a blogom Facebook oldalát, akkor tudhatod, nemrégiben ajándékba kaptam-Najmie Batmanglij fantasztikus szakácskönyvét, mely iráni régiók recept titkait tárja elénk. Külön öröm, hogy az összes iráni régió fűszerkeverékének receptje is megtalálható benne. Következzék hát az Advieh-ye esfahani receptje:
Advieh -ye esfahani
Hozzávalók:
6 g szárított babérlevél
2 e.k gyömbérpor
2 e.k őrölt kurkuma
4 rúd egész fahéj
2 t.k egész szegfűszeg
2 e.k egészbors
2 e.k paprikapehely
Őröljük meg egyenként az egész fűszereket( bors, babérlevél, fahéj, szegfűszeg), öntsük egy tálba. Adjuk hozzá a többi fűszert, alaposan keverjük el. Öntsük zárható üvegbe, száraz, sötét ,hűvös helyen tároljuk. ( csak zárójelben jegyzem meg, hogy a fahéj, szegfűszeg , gyömbér és babérlevél-együtt nagyon fantasztikus illatot áraszt!)
Ha elkészült a fűszerkeverékünk, ejtsünk néhány szót, erről a varázslatos ételről, mely küllemre egy Shami-ra hajaz, de mégsem az. Tulajdonképpen a sárgarépás shamihoz hasonlít leginkább, azt leszámítva, hogy intenzívebb a fűszerezése, nincs benne tojás, illetve nem marhahúsból készül. Sárgarépás marhahús fasírt-Shami Haveej
Az iszfaháni édes-savanyú kebab,( azért édes-savanyú, mert lime levével ízesített szőlőszirupban illik készre főzni, de erről majd később) készülhet darált birka,csirke vagy hal húsból egyaránt. Én ezúttal ,hogy ne legyen annyira száraz, vegyesen, csirkecombból és csirkemellből készítettem.
Iszfaháni édes-savanyú kebab
Hozzávalók
Amin Rostami-Nabar Baroon
45 dkg darált bárány, csirke vagy hal(filé)
1 nagyobb hagyma negyedelve
70 dkg sárgarépa lereszelve
2 t.k só
1 t.k őrölt bors
1 t.k őrölt kurkuma
2 t.k iszfaháni hétfűszerkeverék
5 dkg csicseriborsóliszt
olaj vagy vaj a sütéshez
apróra vágott korianderlevél a tálaláshoz
A szószhoz:
5 e.k szőlőszirup
60 mlvíz
60 ml limelé
1/2 t.k őrölt sáfrány feloldva 2 e.k vízben
1/2 t.k só
Elkészítés
Tegyük a darált húst egy tálba.
Tegyük a robotgépbe a hagymát, a répát, a sót, borsot és az advieh fűszerkeveréket. Aprítsuk kissé szemcsésre. Öntsük a húshoz, adjuk hozzá a csicseriborsó lisztet. gyúrjuk össze a kezünkkel, fedjük le és tegyük be a hűtőbe 30 percre.
Kissé vizes kézzel formázzunk a masszából húsgombócokat, lapítsuk szét óvatosan, majd ujjunkkal fúrjunk lyukat a közepébe.
Egy nagyobb serpenyőbe öntsünk 5-6 evőkanálnyi olajat, tegyük fel a tűzre, ha forró süssük oldalanként a húspogácsákat 5-7 percig. Szedjük ki , tegyük félre.
A szószhoz a hozzávalókat öntsük bele egy nagyobb serpenyőbe, forraljuk fel, majd tegyük bele a kebabokat. Vegyük takarékra, tegyük rá a fedőt és 15 percig főzzük. Vegyük le a fedőt, és ha szükséges a felesleges vizet főzzük el.
Friss, apróra vágott korianderrel megszórva tálaljuk. Kínáljunk hozzá perzsa bazsalikomot, laposkenyeret, jégsalátát.
Nooseh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?