Azzal kezdeném, hogy az eredeti recept módosított verzióját készítettem el. Több okból is. Az első ok, hogy a száraz csicseriborsó ,áztassam bármennyi ideig, adjak hozzá bármennyi szódabikarbónát, és főzzem bármeddig, mindig kemény marad. Most is így jártam,meg is fogadtam újfent, járt utat a járatlanért, soha többet…..
A recept természetesen száraz csicseriborsó használatával íródik, így a főzést azzal kell kezdeni. Ha konzervet használnátok, akkor először a rizst majd a sabzit kell főzni,és csak legvégül kerül bele a csicseriborsó konzerv.
A második, hogy az eredeti recept apró kis húsgolyókkal készül, én nem igazán vágytam most semmiféle húsra, a csicseriborsó fehérje tartalma nekem untig elég.
És a harmadik, hogy kihagytam belőle a szárított tárkonyt. Nem tehetek róla, de nagyon nem szeretem. Azért majd a hozzávalóknál megadom azt is. Illetve, kellett volna még hozzá friss céklalevél is, de nem volt se földön, se égen, így azt is kihagytam.
Ismertek, megfogom főzni majd az eredeti verziót is, abban aztán lesz húsgombóc is, meg céklalevél is gazdagon.
Már csak annyit szeretnék mondani, hogy nagyon- nagyon finom ez a leves. Üdítően savanykás és kapros. Imádtam ezt enni 3 napig ebédre!
Joghurtos csicseriborsó Ash
Hozzávalók
Muzsika:Cliff Richard-Wanted c. albuma
20 dkg csicseriborsó , egy egész éjszakára beáztatva, leszűrve, átöblítve
olaj
2 nagyobb sláta hagyma vékonyra szeletelve
2 liter víz
10 dkg rizs, 20 percre beáztatva, leszűrve
( ezúttal kivételesen jó lesz a jázmin is, ha csak az lenne otthon)
2 t.k őrölt koriandermag
só, bors ízlés szerint
1 t.k őrölt kurkuma
2 és fél doboz (400g-os) sűrű, natúr joghurt
1 egész tojás
2 e.k liszt
1/2 liter víz
Sabzi
4 nagy csokor petrezselyemlevél apróra vágva
4 nagy csokor kapor apróra vágva
2 e.k szárított tárkony
15 dkg cékla levél apróra vágva
5 gerezd fokhagyma zúzva
Elkészítés
Egy nagyobb edényben olajat hevítünk, beletesszük a hagymát, aranysárgára pirítjuk.
Ízesítjük a kurkumával, elkeverjük. Hozzáadjuk a csicseriborsót, elkeverjük. Felöntjük a vízzel, elkeverjük. Felforraljuk, majd rátesszük a fedőt ,és lassú tűzön 50 percig főzzük.
Beleöntjük a rizst, ízesítjük a korianderrel, ízlés szerinti mennyiségű sóval. Rátesszük a fedőt és 20 percig főzzük.
Hozzáadjuk a sabzikat, a zúzott fokhagymát, elkeverjük és fedő nélkül főzzük tovább, még 30 percig. Mikor már szépen kezd sűrűsödni(hála a szétfővő rizsnek), előkészítjük a joghurtot: A joghurtokat tálba borítjuk, hozzáadjuk a lisztet és a tojást. Hozzáöntjük a vizet, alaposan elkeverjük. Beleborítjuk a levesbe, és gyakran kevergetve 20 percig főzzük.
Tálalásnál természetesen tehetünk a tetejére olajban pirított mentát, bár ezt én most a fotók kedvéért kihagytam, kivételesen hagytam a joghurtot érvényesülni, és némi szárított kaprot szórtam csak rá.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?