A rózsaszirom lekvár egy rózsaszínű szirmokból készült édes lekvár.
A rózsaszirom lekvár készíthető friss vagy szárított rózsaszirommal, hagyományosan az illatos, rózsaszínű, Damaszkuszi rózsából ( Rosa damascena )készül. Egyes rózsalekvár receptek apróra vágott dióval, kardamomal ízesítve is készülhetnek.
A perzsa nyelven a rózsaszirom lekvárját morabayeh goleh sorkh-nak (piros viráglekvár ) vagy gulkand-nak ( gul fordítva „rózsa” -nak, kand pedig „édesnek”) nevezik .
Rózsaszirom lekvár
Hozzávalók
- (30 rózsafej)vagy 150 g rózsaszirom
- 25 dkg cukor
- 3 evőkanál frissen facsart citromlé
- Fontos, hogy csak vegyszermentes és egészséges rózsaszirmokat használjunk fel.
- Elkészítés
- A rózsaszirmokat tegyük egy szűrőtálba, mossuk meg, majd borítsuk egy papírtörlőre.
- A cukorból és a vízből főzzünk egy cukorszirupot, ha már gyöngyözve fő és jó sűrű, tegyük bele a rózsaszirmokat. Adjuk hozzá a citromlevet, keverjük el. Kevergetve addig főzzük, míg a rózsaszirmok teljesen szét nem esnek.(kb.35-40 perc)
- Ha besűrűsödött vegyük le a tűzről és szedjük csírátlanított üvegekbe, zárjuk le, száraz dunsztban hagyjuk hűlni, felhasználásig.
Friss, langyos laposkenyérrel vagy barbarival, fata sajttal isteni!
Noosheh Jan!
Drága IOlvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?