A leves nevéből rögtön két dologra is fény derül, az egyik , hogy Tabrizból származik, a másik, hogy savanyú szőlőlével ízesített.
A tradicionális verziót, feketeszemű babbal készítik, de nincs az a feketeszemű bab, amiért ebben a hőségben hajlandó lennék utazni, ezért aztán sárgaborsóval helyettesítettem. De használhattok akár csicseriborsót is.
A leves nélkülözhetetlen eleme viszont a savanyú szőlőlé( ab ghooreh)ami nem igazán helyettesíthető semmi mással, de mivel itthon nem igazán kapható, használjatok helyette lime levet.
Ez az ash, igazán könnyű, nyári leves, paradicsommal , rengeteg petrezselyemmel, póréhagymával , no meg a savanyú szőlő levével.
A sűrűségét a rizs és a bulgur adja. Egyszerűen elkészíthető, üdít ,frissít, és táplál.
Tabrizi savanyú szőlőleves-Ashe Ab ghooreh
Hozzávalók
Muzsika-Shadmehr Aghili-Bi Ehsas
5 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
3 csokor zöldhagymaszár apróra vágva( vagy póréhagyma zöldje)
1 nagyobb fej salátahagyma apróra vágva
10 dkg bulgur
10 dkg rizs beáztatva, leszűrve
10 dkg sárgaborsó( vagy feketeszemű bab) minimum 2 órára beáztatva, leszűrve
4 nagyobb paradicsom pürésítve
3 e.k sűrített paradicsom
1 t.k őrölt kurkuma
só, bors ízlés szerint
olaj
4-5 e.k sült hagyma
2 e.k olajban pirított menta
0,5 dl savanyúszőlő lé vagy lime leve
3 marhahúsleves kocka
forróvíz
Elkészítés
A babot vagy sárgaborsót borítsuk egy edénybe, öntsük fel annyi vízzel amennyi bőven ellepi, ízesítsük egy kevés sóval, tegyük fel a tűzre és főzzük puhára. Vegyük le a tűzről, tegyük félre. ( a sárgaborsó forrástól számított 15 perc alatt megfő, csak szólok:))
Egy nagyobb serpenyőben, 3-4 evőkanálnyi olajat hevítünk. Dobjuk bele a hagymát, pirítsuk aranysárgára. Ízesítsük egy kevéske sóval, borssal, kurkumával. Keverjük el.
Öntsük hozzá a paradicsomot, kevergetve néhány percig pirítsuk. Adjuk hozzá a sűrítette paradicsomot is. Keverjük el.
Öntsük hozzá a bulgurt, majd a rizst. Öntsük fel annyi forróvízzel, amennyi bőven ellepi. Dobjuk bele a leveskockákat. Kis lángon ,fedő nélkül , kevergetve főzzük egy órát, ha szükséges öntsünk még hozzá forróvizet. Ha a bulgur és a rizs elkezd szétesni, és kezdi besűrűsíteni a levest, öntsük hozzá a zöldfűszereket. Keverjük el és 30 percig főzzük tovább. Kóstoljuk meg, ha szükséges, ízesítsük sóval, borssal.
Adjuk hozzá a babot vagy a sárgaborsót.
Öntsük bele a savanyú szőlőlevet, az olajban pirított mentát és sült hagymát. Keverjük el, még 10 percig főzzük. A tetejét díszíthetjük sült hagymával és olajban pirított mentával.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?