Igen, igen..Mondtam én, hogy a Doopiazeh, ahány ház annyi szokás ….Nincs két egyforma recept, így aztán csak kapkodom a fejem…:) És az első kanál Dopiazeh után ,akarom a többit is! Veszélyesen finom!
Akárhogy számolom, ez már a 3. általam elkészített verzió. De eddig talán ez ízlett a legjobban mind közül.
Gyorsan leírom, az első két receptet hol találhatjátok :Sülthagymás paradicsomos burgonya shirázi módra-Dopiazeh Aloo
Kéthagymás egytálétel-marhahúsos verzió-Dopiazeh
Hogy miben különbözik ez a recept az eddigiektől? A készítés módja szinte teljesen egyezik, a fantasztikus íz titka a fűszerezésben keresendő. Ezúttal őrölt korianderrel , sáfránnyal és savanyú szőlővel varázsolunk .
Sülthagymás paradicsomos burgonya shirázi módra-2-Doopiazeh Aloo
Hozzávalók
Muzsika: Kendji Girac-Habibi
3 e.k olívaolaj
2 nagyobb fej saláta hagyma vékonyra szeletelve
3 nagyobb burgonya apró kockákra vágva
1 1/2 t.k őrölt koriander
1 dl forrázott sáfrány
só, bors ízlés szerint
2 e.k sűrített paradicsom
2 paradicsom lereszelve
2 e.k savanyú szőlőlé vagy lime leve
Elkészítés
Egy nagyobb serpenyőben, felhevített olajon , folytonos keverés mellett, aranysárgára pirítjuk a hagymákat. Ne kapkodjunk, ez a 15-20 perc lesz az ételünk lelke.
Meghintjük a kurkumával, elkeverjük.
Hozzáadjuk a burgonyákat, felöntjük annyi forró vízzel, emennyi épp ellepi. Beleöntjük a sáfrányt. Ízesítjük a sóval, borssal, korianderrel. Rátesszük a fedőt és 20 percig főzzük, míg a burgonya megpuhul.
Egy kisebb edénybe 1 evőkanálnyi olajat öntünk. Feltesszük a tűzre, ha már forró, beletesszük a sűrített paradicsomot és kevergetve 1-2 percig pirítjuk. Néhány kanállal beleteszünk a burgonya főzővizéből, elkeverjük.
Ha megfőtt a krumplink, beleborítjuk a pirított sűrített paradicsomot, elkeverjük.
Már nem tesszük rá a fedőt, anélkül főzzük tovább, hogy ha szükséges a felesleges víz elfőjön.
Ha már jó sűrű, beleöntjük a szőlőlevet vagy ha nincs a lime levét.
Petrezselyemmel megszórva, frissen , melegen tálaljuk.
Kínálhatunk hozzá bármilyen idénysalátát.
Noosheh Jan!
Drága olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?