Szamószát már készítettem,a receptet itt találjátok:Fűszeres marhahússal töltött szamósza-Sambooseh
Ezúttal egy vegetariánus változat volt soron ,melyet a Perzsa-Öbölben kóstoltam először. A tésztába főtt burgonya és lencse került. A különleges ízekért felelős fűszerek: damaszkuszi rózsaszirom,őrölt zöld kardamom,kurkuma, és fahéj. Az előző recepttel ellentétben ezt most rétestésztába töltöttem,így is egészen kiváló lett. A tetejét sütés előtt fekete hagymamaggal(nigella) és rózsaszirommal szórtam meg.
Kechuppal és fokhagymás chili szósszal kínáltam.
Perzsa szamósza fűszeres burgonyás lencsével töltve
Hozzávalók:
A töltelékhez:
2e.k olívaolaj
1nagy fej saláta hagyma apróra vágva
40 dkg burgonya apró kockákra vágva
1 t.k szárított damaszkuszi rózsaszirom
1 t.k őrölt kardamom
1 t.k kurkuma
1/2 t.k őrölt fahéj
15 dkg lencse,beáztatva,puhára főzve
1 csokor koriander levél apróra vágva
Só,bors,ízlés szerint.
Forró víz
A Szamószához:
2 zacskó rétestészta
5 dkg olvasztott vaj
2 t.k fekete hagymamag
Szárított damaszkuszi rózsaszirom
Fokhagymás chili szósz vagy kechup a tálaláshoz
Elkészítés:
Egy serpenyőben ,felhevített olívaolajon pirítsuk aranysárgára a hagymát. Adjuk hozzá a burgonyát,a fűszereket,és öntsük fel annyi forró vízzel amennyi ellepi.Tegyük rá a fedőt,és főzzük addig,míg a krumpli megpuhul. Szórjuk meg a korianderrel,keverjük el.Öntsük bele a megfőzött lencsét, ismét keverjük el ,és csak addig főzzük,míg a lencse átforrósodik.. Vegyük le a tűzről.
A rétestésztát terítsük ki, vágjunk belőle csíkokat,locsoljuk meg olvasztott vajjal. Tegyünk egy evőkanányi tölteléket a tésztára és háromszög alakban hajtsuk rá a tésztát. Kenjük meg a tetejét is olvasztott vajjal,szórjuk meg a fekete hagymamaggal és a rózsaszirommal,majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük 15 percig.
Melegen vagy langyosan, kechup vagy fokhagymás chiliszós kíséretében tálaljuk.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasó! Köszönet érte,hogy itt voltál! Várlak,főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is szívesen látlak!
,
Vélemény, hozzászólás?