,Ezt a Shamit darált marhahúsból,fahéjjal fűszerezve ,csicseriborsó liszt hozzáadásával készítettem. Kevés olajban elősütöttem,majd fahéjjal ízesített,paradicsomos,savanyú szőlő szószban főztem készre.
Ghooreh,az éretlen ,savanyú szőlő perzsa neve,ami rendkívül fontos hozzávalója a perzsa konyhának.
Ez az éretlen szőlőből készült por,annyira savanyú,hogy összehúzza az ember száját és belekönnyezünk,ha megkóstoljuk. Tekintve,hogy a gyümölcsnek rövid a szezonja,több formában kerül feldolgozásra.
Készítenek belőle savanyúságot,pácot,fagyasztják,szárítják,vagy örleményként hozzák forgalomba.
A szárított éretlen szőlőpor úgy készül,hogy miután begyűjtik a szőlőszemeket,alaposan megmossák és megszárítják őket. Majd óvatosan egy tálcára helyezve textiliával vagy papírral befedik. A szőlőt napon aszalják pár napig,amíg teljesen ki nem szárad. Végül a kiszáradt szemeket porítják. Iránban az éretlen savanyú szőlőport fűszerként használják egyedülálló karaktere miatt. Pörkölteknek,raguknak és leveseknek ad csodás ízt. Fontos fűszer még halpác,szárnyas és grill húsok készítésénél.
Torsh Shami
Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús
2db tojás
2 saláta hagyma lereszelve
4 e.k csicseriborsóliszt
1 t.k őrölt fahéj
1 t.k őrölt kurkuma
Ízlés szerint só,bors
Kevéske olívaolaj az elősütéshez
A szószhoz:
3 e.k olívaolaj
3 e.k sűrített paradicsom
2 e.k savanyú szőlőlé vagy 2 t.k savanyú szőlőpor
Víz
Só,bors
Elkészítés:
A darált marhahúst tálba tesszük,a hagymák levét kinyomkodjuk.
A húshoz adjuk a kinyomkodott hagyma pépet,a lisztet,a tojásokat,és a fűszereket.
Alaposan összegyúrjuk,majd vizes kézzel közepes méretű gombócokat formázunk belőle,mintha fasírtot készítenénk,laposra nyomkodjuk,majd ujjunkkal lyukat fúrunk a közepébe.
Egy serpenyőben olajat hevítünk,beletesszük a húskorongokat és megforgatva elősütjük . Ha kicsit megpirult a felülete kiszedjük,félre tesszük.
Egy nagyobb serpenyőben a felhevített olajhoz adjuk a sűrített paradicsomot,kevergetve pár percig pirítjuk. Ízesítjük sóval,borssal, fahéjjal. Hozzáadjuk a savanyú szőlőport,( én savanyú szőlő levet adtam hozzá,2 decilitert)felöntjük 4 dl forró vízzel. Felforraljuk,majd mérsékeljük a lángot. Beletesszük az elősütött húskorongokat,és fedő nélkül 30 percig főzzük. Melegen ,a fahéjas savanyúszőlő szósszal leöntve kínáljuk. (Mivel a főzés végére magába fogja szívni a szószt,érdemes kicsit több vízzel felönteni).Friss,perzsa kenyérrel kínáljuk.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasóm! Köszönöm,hogy benéztél! Várlak,főzzünk együtt máskor is? A blog Facebook oldalán is szívesen látlak!
A szószhoz:
Vélemény, hozzászólás?