Roulette Khamei
Ezúttal egy olyan perzsa süteményt készítettem, mely ott virít szinte minden iráni cukrászdában, és nincs olyan iráni, ki nem szeretné.
Ha egy iráni partiba csöppenünk, előételként fogják feltálalni nekünk. Ehetjük villásreggelire vagy vacsorára. Étteremben és szállodákban desszertként találkozhatunk vele. Iránban ezt a süteményt a „Boldog idők” ételének tartják, ott a helye esküvőkön, születésnapokon, vagy bármely más összejövetelen. Mivel nagyon édes, ezért a szokásos, erősre főzött, ízesítetlen fekete tea kíséri.
Eredetileg Közép -Európából származik, és bár többnyire svájci tekercsnek hívják, nem svájci. A 19. században Európában készítették először, hamarosan eljutott Ázsiába , Iránba is. Az emberek világszerte nagy örömmel fogyasztották ezt a süteményt, a tejszínhabbal töltött piskótát, és az irániak nem lennének irániak, ha nem változtattak volna a recepten, így téve még különlegesebbé.
Van csokoládés, gyümölcsös és a híres tabrizi fahéjas, melynek tésztája fahéjtól illatozik.
A piskótatésztába vanília kerül, mely a rózsavíz mellett a tölteléket alkotó tejszínhabban is helyet kap. Elkészítése rém egyszerű, talán még azt is ki merem jelenteni, hogy ez az egyik legkönnyebben elkészíthető perzsa sütemény. Jómagam az első kóstolás óta rabja vagyok…Ha egyszer megkóstolod, te is rabjává válsz. Tessék kipróbálni!
Rózsavizes tejszínhabbal töltött perzsa piskótatekercs
Hozzávalók:
A piskótához:
6 db egész tojás
6 e.k porcukor
6 e.k liszt átszitálva
1t.k sütőpor
1/2 rúd vanília kikapart magja
A tejszínhabhoz:
400 ml habtejszín
3 e.k porcukor
2 e.k rózsavíz( ha valaki szereti, lehet 3 is
1 csipetnyi kardamom
a vanília másik fele
A díszítéshez: őrölt zöld pisztácia és damaszkuszi rózsaszirmok
Muzsika:
Republic -Könnyek helyett
Elkészítés:
Mindenképp szeretném megemlíteni, hogy ezt is „mindenki másképp csinálja)…:) Készülhet úgy is, hogy nem választjuk szét a tojásokat, és egészben keverjük ki a cukorral. Majd ezután keverjük hozzá a isztet,
Válasszuk szét a tojásokat.
A tojások sárgájához hozzáadjuk a cukrot ,a vaníliát, és habosra keverjük. Amikor jó habos féltretesszük.
A tojások fehérjét verjük kemény habbá.
A tojássárgájába szitáljuk bele a sütőporral és kardamommal elkevert lisztet, keverjük csomómentesre. Végül óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje habot.
Öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe. 180 fokra előmelegített sütőben 10 -12 percig süssük. Vegyük ki a sütőből, húzzuk le a sütőpapírról és tegyük rá egy benedvesített, 2 evőkanálnyi cukorral megszórt konyharuhára,( a cukor azért kell, mert nem ragad bele a tészta) tekerjük fel. Tegyük félre amíg kihűl.(kb 30 perc)
A habtejszínt öntsük egy keverőtálba, adjuk hozzá a porcukrot , a vaníliát és a rózsavizet. Verjük kemény habbá.
Ha kihűlt a piskótánk tekerjük ki, kenjük meg a tejszínhabbal. Tekerjük vissza a konyharuhába és tegyük be a hűtőbe 8-10 órára . A tetejét hintsük meg porcukorral, őrölt zöld pisztáciával, rózsaszirommal.
Nooseh Jan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?