A Toot egy perzsa ízvilágú marcipán, mely-csakúgy,mint a marcipán általában-
mandulából és cukorból készül, némi rózsavízzel és kardamommal ízesítve. Nevét arról kapta, hogy faeper alakúra kell formázni.
A toot- a perzsa újév-(A perzsa újév ünnepe-Nowruz ünnepének édessége, de esküvőkön is találkozhatunk vele. Olyan ez, mint nekünk a karácsony előtti mézeskalács készítés. Az iráni újév ünnepe előtt a családok apraja nagyja a faepret megformázó marcipánt készít. Népszerűségét talán annak is köszönheti, hogy sütés nélkül , könnyen és gyorsan elkészíthető édesség.
Irán utcáit járva szinte bárhol találkozhatunk eperfával. Lédús ,ízletes termése közkedvelt csemege ,akár frissen, akár aszalva. Az eperfa ültetés az ősidőkre nyúlik vissza, hisz a fehér eperfa levele a fő tápláléka a selyemhernyóknak, így a az eperfa ültetés összefonódott a selyemhernyó tenyésztéssel.
Perzsa faeper marcipán-Toot
Hozzávalók:
40 dkg mandulaliszt
15 dkg porcukor
3 e.k rózsavíz
1 t.k őrölt kardamom
10 dkg kristálycukor
zöld pisztácia pálcika a szárnak
Elkészítés:
A mandulalisztet a porcukorral tálba öntjük. Hozzáadjuk a kardamomot és a rózsavizet. Összegyúrjuk. A masszából kis golyókat formázunk, amit kúppá alakítunk, melynek a szélesebb felét ujjunkkal ellapítjuk. Belenyomunk egy pisztáciapálcikát , ez lesz a szára. Kristálycukorba forgatjuk. Jól zárható tárolódobozokban a hűtőben hetekig eláll. (bár kizártnak tartom, hogy ne falnátok fel…)
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Tarts velem , főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is várlak!
Vélemény, hozzászólás?