Mi más lehetne a legjobb választás ezekben a hideg téli napokban, mint egy tálka, tápláló, forró leves?
Ez az Ash egy igazi vegetáriánus finomság. Külön érdekessége, hogy a szokásokkal ellentétben ezúttal nem a főtt rizs sűríti be a levest, hanem a megsütött és pürésített padlizsán, illetve árpa. A padlizsán közkedvelt zöldség, mely változatos formákban elkészítve kerülhet az asztalokra,a szegények húsának elnevezéssel is szokták illetni.
Hüvelyesként kerül ebbe a levesbe csicseriborsó és lencse, zöldfűszereként pedig petrezselyem és koriander.
Az iráni konyhában több mint 50 különböző típusú ash ismert, és ez a sűrű, hüvelyesekből és zöldfűszerekkel ízesített leves az egyik legősibb iráni ételek egyike. Népszerűsége napjaink Iránjában is töretlen.
Természetesen a tálalásnál elmaradhatatlan a tetejére szórt sült hagyma és az olajban pirított szárított menta.
Perzsa Padlizsán leves -Ash-e Bademjan
Hozzávalók:
Muzsika: Rod Stewart-Soma Guys Have All The Luck
4 db nagyobb padlizsán meghámozva, apró kockákra vágva
1 db salátahagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma zúzva
15 dkg árpa
15 dkg csicseriborsó
15 dkg lencse
1 t.k őrölt kurkuma
forró víz
olívaolaj
ízlés szerint só, bors
Zöldfűszerek: 2 nagy csokor petrezselyemzöld és 2 nagy csokor koriander apróra vágva
A tetejére:
3 db saláta hagyma vékonyra szeletelve
2 e.k szárított menta
kashk(tejsavó) vagy sűrű ,natúr joghurt
1/2 t.k őrölt kurkuma
olívaolaj
Elkészítés:
Ha szárított csicseriborsót használtok, akkor célszerű a főzés előtti éjszakára beáztatni. Bevallom én újabban konzerv csicseriborsót használok, ezzel is lerövidítve a főzési időt. Ha ti szárítottat használtok, akkor az áztatást követően jó alaposan öblítsétek át, szűrjétek le, és célszerű azzal kezdeni a főzést, mert később puhul meg ,mint a lencse.
Egy nagyobb edényben olívaolajat hevítünk, aranysárgára pirítjuk rajta a hagymát, majd a fokhagymát. Ízesítsük a kurkumával, keverjük el. Öntsük bele a lencsét, az árpát. Öntsük fel annyi forró vízzel amennyi bőben ellepi, és főzzük 30 percig.
Egy serpenyőbe öntsünk egy kevés olívaolajat , öntsük bele a padlizsánokat és süssük aranybarnára. Vegyük le a tűzről ,öntsük egy tálba, botmixerrel pürésítsük.
Adjuk a leveshez a csicseriborsót a zöldfűszereket, a pürésített padlizsánt és keverjük el. Főzzük tovább 30 percig. Ízesítsük sóval, borssal. Az elfőtt vizet mindig forróvízzel pótoljuk, ügyelve arra, hogy egy sűrű levest kell kapnunk végeredményül.
Öntsünk egy serpenyőbe egy kevéske olívaolajat, forrósítsuk fel. Pirítsuk meg benne a mentát, 1-2 percig. Akkor jó, ha már fekete a színe, vigyázzunk , hogy meg ne égjen, mert akkor keserű lesz.
A sült hagymához öntsünk egy kevéske olívaolajat egy serpenyőbe. Adjuk hozzá a hagymát és 10 percig nagy lángon süssük, majd mérsékelt tűzön, gyakran megkeverve süssük 20 percig, míg aranybarna nem lesz.
Tálalásnál tegyünk a tetejére olajban pirított mentát, sült hagymát és joghurtot.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A Facebookon is nézz be hozzám!
Vélemény, hozzászólás?