Az Iráni déli részén található Khuzestan tartomány konyhaművészetének legjelentősebb részét a tengeri ételek teszik ki. Ezek közül az egyik legnépszerűbb a Ghalieh Mahi. Ennek a fűszeres, rendkívül finom ragunak a lelkét a koriander, a görögszéna , a tamarind szósz és a fokhagyma alkotja. Azt kell ,hogy mondjam, minden elfogultság nélkül, hogy ez a ragu valami egészen különleges. Olyan ízharmónia, amelyet még sohasem kóstoltál, ebben biztos vagyok, és ha még azt is elárulom, hogy rendkívül egyszerű elkészíteni, akkor szerintem még inkább ki akarod majd próbálni. Azt meg már csak zárójelben jegyzem meg, hogy rendkívül egészséges étel, szinte nincs olyan alapanyaga, ami ne lenne áldás, az emberi szervezetnek.
Perzsa halragu-Ghalieh Mahi
Hozzávalók:
Muzsika:Shadmaher Aghili-Taghdir
40 dkg tilápia filé(vastagabb darabok) kisebb darabokra vágva
1 nagy fej salátahagyma apróra vágva
10 gerezd fokhagyma apróra vágva
3 nagy csokor koriander levél apróra vágva
3 e.k szárított görög széna levél(Ázsia Bt, vagy Datolya király)
1 ,5 dl tamarind szósz(Ázsia bt)
2 t.k őrölt kurkuma
só, bors ,ízlés szerint
3 e.k liszt
olívaolaj
forró víz
Elkészítés:
Tegyük egy tálba a lisztet, adjunk hozzá 1/2 t.k sót , borsot, 1 t.k őrölt kurkumát. Keverjük el. Forgassuk meg benne a haldarabokat, tegyük félre.
Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk 4 e.k olívaolajat, majd süssük elő benne a haldarabokat(forgatva1-1 perc oldalanként). Szedjük ki, tegyük papírtörlőre.
Egy másik, mélyebb serpenyőben 5 evőkanálnyi olívaolajon pirítsuk aranysárgára a hagymát. (8-10 perc)
Adjuk hozzá a fokhagymát , a kurkumát és pirítsuk tovább 1 percig.
Adjuk hozzá a koriandert és a görögszénát, pirítsuk tovább 10 percig, míg a fűszernövények illata betölti a légteret.
Öntsük fel annyi vízzel amennyi ellepi, öntsük hozzá a tamarind szószt. Ízesítsük sóval, borssal. Lefedve, alacsony lángon főzzük 35 percig.
Tegyük bele a haldarabokat a raguba, ha szükséges öntsünk még hozzá forró vizet. Tegyük vissza a fedőt és főzzük még 30 percig. Nem szabad megkeverni! Ha túl híg lenne, vegyük le a fedőt és főzzük el a felesleges vizet.
Tálalása sáfrányos főtt rizzsel, és friss zöldfűszerekkel.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasó! Köszönet érte, hogy benéztél! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! Ajánlom figyelmedbe a blog Facebook oldalát is!
Vélemény, hozzászólás?