Egy isteni finom, perzsa csirkés ételt hoztam, naranccsal, Irán északi részének kedvelt raguját, mely ünnepi alkalmakkor kerül az asztalra, különleges vendégeknek.
Az én különleges vendégem most Te vagy Drága Olvasó, nekem pedig minden alkalom ünnepi, ha Neked főzhetek.:)
A csirke és a narancs egy elragadó párosítás, melyet azoknak is ajánlok, akik első hallásra óckodnak még a gondolattól is, hogy gyümölcsöt tegyenek egy húsos raguba.
Ahogy az már lenni szokott, ezt a ragut is számtalan verzióban készítik az iráni szakácsok, háziasszonyok.
Készítik a főzés végén hozzáadott gyümölcshússal, ízesítik szárított narancshéjjal, van aki sárgarépát is tesz bele.
A fűszerezés is rendkívül változatos, ami nem hiányozhat belőle, az a jóféle iráni sáfrány.
Készülhet csirkecombból, csirkemellből, de kacsából és libából is.
Én ezúttal egy egyszerű változatot készítettem el, nem tettem bele szárított narancshéjat és gyümölcshúst sem. Ha kíváncsi vagy , az a verzió hogyan készül, akkor egy hasonló, általam már megfőzött ragu receptjét (mandarinos csirke) ide kattintva olvashatod:Mandarinos csirkeragu-Khoresh -e Narengi
Némi olajon lilahagymát karamellizálltam, majd meglocsoltam sáfránnyal. Erre az alapra tettem rá a csirkemell darabokat, melyeknek mindkét oldalát megpirítottam. Felöntöttem a narancsok levével,( a narancslé mennyisége annyi legyen, hogy épp ellepje a csirkehúsunkat) ízesítettem kurkumával, őrölt korianderrel, őrölt fahéjjal, sóval , borssal. Rátettem a fedőt és lassú tűzön 1,5 órán át főztem. Nem kell megkeverni! ( Ha valaki szereti, adhat hozzá 1 evőkanálnyi cukrot is)
A főzési idő végére egy sűrű, hagymás -narancsos ragut kaptam. A csirke omlós és aranysárga lett.
Meglocsoltam még sáfránnyal és dobtam bele egy kis darabka vajat. Mikor a vaj elolvadt ,még 5 percig főztem.
Levettem a tűzről, tálba szedtem , borbolyával és pisztáciával megszórva tálaltam. Hosszúszemű , főttbasmati rizzsel kínáljuk.

Narancsos csirkeragu_Khoresht-e Porteghal
Hozzávalók
70 kg csirkemell filé vékonyka , hosszúkás szeletekre vágva
1nagyobb fej lilahagyma vékonyra vágva
olívaolaj
7 nagyobb narancs leszűrt leve
7 e.k forrázott sáfránylé
1 t.k őrölt kurkuma
1/2 t.k őrölt fahéj
1/2 t.k őrölt koriander
A díszítéshez borbolya és pisztácia pálcika

Noosheh jan!
Drága olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál!
Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?