Az egyik legfinomabb és leghíresebb édesség a Gosh-e fil. A Gosh szó jelentése fül, míg a Fil-elefántot jelent. Egy sáfránnyal és rózsavízzel ízesített sütemény, melyet bő ,forró olajban sütnek készre.
Hasonlóan a másik méltán híres tradicionális édességhez -a Gaz-hoz, ez is Iszfahán városából indult hódító útjára.
Iszfahán a kultúra, a művészetek és Irán történelmének a fővárosa, egy olyan varázslatos hely ebben a világban, ahol az utazó parányinak érzi magát , s olybá tűnik, megállt az idő. A helyiek vendégszeretete, a mecsetek kék kupolája, az illatozó banksia rózsák, a méregerősre főzött fekete tea és egy jó kebab mellette- a gosh -e fil -amolyan hab a tortán.
Iszfahán városában ezt a tradicionális édességet egy pohárka mentával ízesített és rózsaszirommal díszített doogh kíséretében illik fogyasztani, hiszen az édes a sóssal remekül össze illlik. A tradicionális iszfaháni verzió-akárcsak a Zoolbia és Bamieh-sáfrányos cukorsziruppal átitatva kerül a tányérra, és főleg ramadán idején népszerű.
Elkészítem majd a cukorszirupos verziót is, most azonban csak simán meghintettem porcukorral, kardamommal, pisztáciával és némi rózsaszirommal.( ez inkább pakisztáni verzió).
Az iszfahániak szerint ennek az elefántfül sütemény fogyasztásának történelmi eredete egészen Abbasz sah idejére nyúlik vissza.
Nagy tudósok , úgy gondolták, hogy a doogh sós íze és a gosh -e fil édessége szabályozza a test vérnyomásást. Fura, hogy nagy tudósok manapság már teljesen másképp néznek a sóra és a cukorra-már ami a vérnyomás szabályozásást illeti .:)
Mindenesetre ezt a süterményt meg kell kóstolni!
Elefántfül sütemény-Gosh -e fil
Hozzávalók
50 dkg finomliszt
25 dkg olvasztott vaj vagy annak megfelelő mennyiségű olaj
2 dl joghurt
2 tojás sárgája
1 t.k sütőpor
1 csipet só
1 t.k őrölt kardamom
2 e.k forrázott sáfrány
olaj a sütéshez
A tálaláshoz: őrölt zöld pisztácia, damaszkuszi rózsaszirom , porcukor
Elkészítés
A lisztet átszitáljuk, tálba tesszük. Hozzáadjuk a sütöport és a kardamomot, elkeverjük.
Egy másik tálba öntjük a tojássárgáját. Folyamatos keverés mellett belecsorgatjuk az olvasztott vajat, a sáfrányt. Hozzáadjuk a joghurtot.
A lisztet kanállal adagolva belekeverjük. Alaposan összegyúrjuk, deszkára borítjuk és 15 percig gyúrjuk. Konyharuhával letakarjuk, 30 percet pihentetjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, 2 centi vastagságúra kinyújtjuk.
A tradicionális verziót négyzetalakúra vágják, én most pogácsaszaggatóval kör alakúra szaggattam. A tészta egyik végét az ujjaink közé fogjuk és összecsípjük. Így alakítva ki az elefántfülét.:)
Bő forró olajban(pont mint a fánkot) készre sütjük. Hamar megsül, ahogy barnul az oldala, már fordíthatjuk is meg. Papírtörlővel bélelt tányérokra szedjük.
Ha meghűlt, porcukorral és őrölt pisztáciával megszórva kínáljuk.
Nooseh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál!
Tarts velem legközelebb is és ne feledd a blog Facebook oldalán is nagy szeretettel várlak!
Vélemény, hozzászólás?