Birsalma Halva-Halva -ye Beh
A birsalma halva készíthető rizsliszt és olaj nélkül is, ám ezúttal a hagyományos lisztes verziót készítettem el. Rettentően finom, abbahagyhatatlan…:)Szóval, ha esetleg akadna még otthon a kamrában még egy kis birsalma, megvan pecsételve a sorsa.
Jó hír, hogy nem kell meghámozni a birsalmákat, csak kimagozni és feldarabolni.
A hozzávalók mennyiségével kicsit bajban leszek, mert csak úgy találomra borogattam bele mindent:) de azért megsaccolom, miből mennyi volt.
Birsalma Halva-Halva -ye Beh
Hozzávalók
Muzsika: Sirvan Khosravi-Na Naro
6 db birsalma magozva, negyedekbe vágva
20 dkg cukor
1 liter víz
15 dkg rizsliszt
olaj-amennyit a liszt felvesz
1 t.k őrölt kardamom
1 e.k rózsavíz
Elkészítés
A cukrot egy lábosba öntjük. Hozzáadjuk a vizet, kevergetve felforraljuk. Beletesszük a birsalmákat. Becsomagoljuk a fedőt egy tiszta konyharuhába, rátesszük a lábosra és mérsékelt lángon 2 órán át főzzük. Nem emelgetjük a fedőt!
A főzési idő leteltével levesszük a fedőt, szép mélybordó színe kell hogy legyen a cukorszirupnak és az almáknak egyaránt. Szűrjük le, a cukorszirupot vízzel felöntve sherbetnek fogyaszthatjuk.
A birsalmákat tálba tesszük, botmixerrel pürésítjük. Ízesítjük a rózsavízzel és a kardamommal. Félretesszük.
A lisztet egy lábosba öntjük. Feltesszük a tűzre és kevergetve addig pirítjuk míg a színe megváltozik. (kb.10 perc) Ekkor hozzáöntünk annyi olajat amennyit felvesz, kevergetve még 10 percig pirítjuk.
Hozzáadjuk a pürésített birsalmát és kevergetve addig főzzük, míg szépen összeáll az edény közepén. Levesszük a tűzről , vagy tálba vagy formákba öntjük.
Hagyjuk kihűlni. Rózsaszirmokkal és zöld pisztáciapálcikákkal díszítve kínáljuk.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!