Ez az étel ,már megint egy remek példája a tipikusan iráni ízvilágnak, az édes a savanyúval, és sóssal. A húsok párosítása gyümölccsel sem számít kuriózumnak a perzsa konyha világában,remekül megférnek egymással.
A közelgő adventre való tekintettel készítettem el ezt a páratlan ízvilágú ragut, mely szemet gyönyörködtetően szép is, nemcsak finom.
Mandarinos csirkeragu-Khoresh-e Narengi
Hozzávalók:
2 nagyobb fej saláta hagyma apróra vágva
4 e.k vaj
8 csirke comb
1/2 t.k forrázott sáfrány
2 dl csirke alaplé
2 dl forralt víz
só, bors ízlés szerint
1 csipetnyi citrom bors
4 e.k citrom lé
3 nagyobb sárgarépa reszelve
3 e.k reszelt narancs vagy mandarinhéj
1 e.k liszt
5 mandarin hámozva gerezdekre bontva
4 e.k hántolt szeletelt mandula
2 e.k darabolt pisztácia
1 e.k olívaolaj
Muzsika: Ezúttal egy film zene-And I Kissed Him-Pearl Harbor- Annyira szeretem…
Elkészítés:
Egy nagyobb edényben olvasszuk fel a vajat. pirítsuk aranysárgára a hagymát, szedjük ki, tegyük félre. Ugyanebben az edényben pirítsuk meg a csirkék mindkét oldalát. Tegyük vissza a hagymát. Locsoljuk meg a sáfránnyal, öntsük fel a csirkealaplével,a vízzel, ízesítsük a sóval, borssal, a citromborssal és a citromlével. Tegyük rá a fedőt, és lassú tűzön főzzük 1 órán át.
Miközben fő, egy serpenyőben az 1 evőkanálnyi olívaolajon pirítsuk néhány percig a reszelt sárgarépát. Vegyük le a tűzről, tegyük félre.
Ha megpuhult a csirke, öntsük bele a sárgarépát,a narancs és mandarin reszelt héjhát, keverjük el. Főzzük tovább, míg a sárgarépa megpuhul.
Ha megpuhult a sárgarépa, óvatosan adjuk hozzá a mandarin gerezdeket, keverjük el. Még 10 percig főzzük.
Tálalásnál szórjuk meg darabolt mandulával és pisztáciával.
Tálalása az elmaradhatatlan főtt, basmati rizzsel.
Nooseh Jaan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy benéztél! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blogot a Facebookon és az Instagramon is megtalálhatod!
Vélemény, hozzászólás?