A perzsa mazsolás rizs, egy olyan különleges rizs étel, mely akár önmagában, akár köretként fogyasztva megállja a helyét. A mazsola édes ízével remekül harmonizáló fűszerek teszik igazán különlegessé ezt a Polo-t. A kurkuma, fahéj, gyömbér, és a kardamom gondoskodnak róla, hogy valóban egy perzsa ízvilágú étel kerüljön asztalra.
Az elkészítése egyszerű,bátran ajánlom a karácsonyi asztalra kerülő halételek mellé köretnek.
Perzsa mazsolás rizs-Keshmesh Polo
Hozzávalók:
50 dkg hosszúszemű basmati rizs, minimum 2 órára a szokásos módon beáztatva, leszűrve
20 dkg mazsola(arany mazsola, vagy sima)
4 e.k vaj
1/2 t.k őrölt kurkuma
2 t.k őrölt fahéj
1/2 t.k őrölt kardamom
2 t.k őrölt gyömbér
2 e.k olívaolaj
só, bors
Muzsika:Chris Rea -Winter Song
Elkészítés:
A rizst a szokásos módon előkészítjük( egy nagyobb edényben(a víz mennyisége a a rizs mennyiség háromszorosa)vizet forralunk. Ha lobogva forr beleöntjük a lecsepegtetett rizst és 10 percig forraljuk. Leszűrjük, hideg folyóvíz alatt alaposan átöblítjük, lecsepegtetjük.)
Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Beletesszük a mazsolát és kevergetve 3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket és egy csipetnyi sót. Keverjük el újra.
Egy másik edénybe öntsünk egy kevéske vizet, 2 evőkanálnyi olajat, forraljuk össze. Merjünk rá egy kevéske rizst, simítsuk el. Tegyük rá a rizs mennyiség felét, szórjuk rá a fűszeres mazsolát, majd takarjuk be a maradék rizzsel. A fakanál nyelével fúrjunk 5 lukat a rizsbe. Tegyük rá a fedőt, és 10 percig nagy lángon főzzük. Tehetünk a rizs tetejére kisebb vaj darabokat, így még ízletesebb lesz. Vegyük le a fedőt, csomagoljuk konyharuhába, tegyük vissza az edényre ,vegyük takarékra a lángot, és 1 órán át főzzük.
Tálalása melegen, Mast o Khiar-ral, sült csirkével vagy rántott hallal.
Nooseh Jaan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy benéztél! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?