Ez a ragu-mely egyszerre savanyú és fűszeres-méltó védjegye és jellegzetes étele a Dél-iráni konyhának, melynek fő jellemvonása a tenger gyümölcseinek és az indiai fűszereknek a finom ötvözete . A régióban készülő, illatos, mennyei ízű raguk titka a fűszerek szentháromságában rejlik, a koriander zöldje, a görögszéna és a tamarind összefonódása, egészen páratlan ízélmény. A másik titok, hogy a jó dolgokhoz idő kell, ahogyan egy jó raguhoz is. Ráérősen, lassan, hosszasan főzve ismerhetjük csak meg a perzsa raguk bámulatos ízvilágát.
A régió másik, jellegzetes ételével ide kattintva ismerkedhetsz meg:https://granatalmaesborbolya.cafeblog.hu/2018/03/14/perzsa-halragu-ghalieh-mahi/
Korianderes rákragu tamarinddal-Ghaliye Meygoo
Hozzávalók:
Muzsika: Shadmehr Aghili-Rooze Sard
3 e.k olívaolaj
50 ml forró víz
1 nagy fej saláta hagyma apróra vágva
4 gerezd fokhagyma zúzva
1 e.k kukoricaliszt
Fűszerek:
1 dl tamarind paszta
1/2 t.k római kömény
1/2 t.k koriander mag
1/4 t.k őrölt kurkuma
1/2 t.k chili
2 t.k szárított görögszéna levél
20 dkg koriander levél apróra vágva
2 e.k sűrített paradicsom
1 t.k cukor
1 t.k só
1 t.k őrölt bors
40 dkg garnéla rák
Elkészítés:
- Egy serpenyőt felforrósítunk, levesszük a tűzről, beleszórjuk a koriandert és a római köményt , kevergetve 1-2 percig pirítjuk, míg az aromák jobban felszabadulnak. Mozsárba tesszük, porrá törjük.
- Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a hagymát, kevergetve aranysárgára pirítjuk. Most mehet bele a fokhagyma és a koriander zöldje. Kevergetve 10 percig pirítsuk tovább.
- Ízesítsük a fűszerekkel, mehet hozzá ma görög széna levél is. Keverjük el, 2-3 percig pirítsuk tovább.
- A kukoricalisztet keverjük össze annyi vízzel, hogy sima paszta szerű legyen. Tegyük félre.
- Egy tálban keverjük össze a tamarind sűrítményt a sűrített paradicsommal, a cukorral , ízesítsük sóval, borssal. Öntsük hozzá a forró vizet,és keverjük bele a kukoricalisztes pasztánkat is. Öntsük az egészet a hagymás korianderes alapra, keverjük el jó alaposan, tegyük rá a fedőt, és lassú tűzön 35-40 percig főzzük.
- Tegyük a raguba a garnéla rákokat, és főzzük 5 percig, míg a rákok színe megváltozik. Kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük, majd tálaljuk. Frissen az igazi! Természetesen főtt , hosszú szemű sáfrányos basmati rizzsel.
Nooseh Jaan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, tarts velem legközelebb is! A blog Facebook oldalán is szeretettel látlak, és az Instagramon is megtalálsz.
Vélemény, hozzászólás?