A Ghambar Polo ahogyan a nevében is benne van, Shiráz városából származik.
Ennek a rizsételnek a főbb elemei a kővetkezők: apró húsgombócok, sült hagyma, dió és mazsola. Az alap ragu -melybe az elősütött húsgombócok kerülnek -sáfránnyal és gránátalma pasztával fűszerezve. Nem maradhat ki belőle természetesen a kurkuma, és az órölt bors sem. Ha igazán mennyei ízű ételt szeretnénk készíteni, akkor hintsük meg ízlés szerinti mennyiségű Perzsa ételek lelke -Advieh fűszerkeverék polo fűszerkeverékkel is.
Az elkésszítése kicsit sem bonyolult, de időt kell szánni rá, nincs kapkodás, nincs rohanás, perzsa ételt főzni csak szívvel és lélekkel lehet igazán. A muzsikát ezúttal is Shadmehr Aghili szolgáltatta, a tavalyi év legjobb dalait hallgattam tőle. Kis gyémánt torkú..:)Hogy nincs olyan dala , amit ne szeretnék…

Ghambar Polo Shirazi
Hozzávalók
50 dkg darált marhahús
2 nagyobb fej saláta hagyma vékonyra szeletelve
1 kisebb saláta hagyma lereszelve( facsarjuk ki a levét, arra nem lesz szükség)
50 dkg hosszúszemű basmati rizs -a szokásos módon előkészítve(Főzzünk rizst perzsa módra
1 t.k őrölt kurkuma
1 t.k só
ízlés szerint őrölt bors
1 t.k polo fűszerkeverék
Forrázott sáfrány
5 e.k gránátalma sűrítmény
olaj
15 dkg dióbél
2 e.k
1 maréknyi aranymazsola
Elkészítés
Kezdjük a húsgombócokkal. Ehhez tálba tesszük a darálthúst, a reszelt hagymát. Ízesítjük a sóval, borssal, kurkumával. Alaposan dolgozzuk össze, majd vizes kézzel formázzunk belőle apró húsgombócokat. Tegyük egy tálra.
Ezután öntsünk egy kis olajat egy serpenyőbe, forrósítsuk fel. Tegyük bele a húsgombócokat és süssük meg. Szedjük ki, tegyük félre.
A diót stórjuk vágódeszkára és egy késsel aprítsuk át úgy, hogy kissé darabos maradjon.
A serpenyőben visszamaradt olajba tegyük bele a hagymákat, süsssük aranybarnára. Ha kész, mehet hozzá a dió, kevergetve pirítsuk tovább. Mehet hozzá a mazsola, és ízlés szerinti mennyiségű kurkuma vagy a polo fűszerkeverék.
Locsoljuk meg a sáfránnyal , adjuk hozzá a gránátalma sűrítményt. Keverjük el alaposan, majd tegyük bele a húsgombócokat. Forraljuk össze, vegyük le a tűzről.
Egy nagyobb lábosban rétegezzük a diós -gránátalmás ragut a rizzsel, a rétegeket locsoljuk meg sáfránnyal. A szokásos módon 40-60percig, becsomagolt fedő alatt főzzük készre.
Torshival, idénysalátával és joghurttal kínáljuk.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál!
Tarts velem,főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?