Ezúttal Irán északnyugati Gilán tartományának egyik kedvelt édességét készítettem el .
A Halva egy közkedvelt édesség Iránban, melyet általában temetések utáni családi összejöveteleken illik felszolgálni,de ahány ház annyi szokás, szerencsére fogyasztható máskor is.
Számtalan változata létezik, a legtöbb Halva általában kardamomtól és rózsavíztől illatozik, van olyan mely aranyló színét a sáfránytól kapja, és van amelyik hófehér. Mint ez itt most. Rózsaszirommal és őrölt zöld pisztáciával szórtam meg , és így olyanná váltak ,mint ékkövek a havon….
Ezt a rizslisztes , hófehér változatot ,kardamommal ízesítettem és mézzel édesítettem meg. A vajnak és a rizslisztnek köszönhetően szinte elomlik a szájban. Próbáljátok ki!
Egyéb Halva recepteket ide kattintva találtok:Gyömbér halva- Halva Zanjabil
Sárgarépa halva-Halva Ye Havij
Mézes rizs halva
Hozzávalók:
Muzsika: Enni Morricone-Le vent, le cri
20 dkg rizsliszt
10 dkg vaj
1 t.k őrölt zöld kardamom
6 e.k méz
A díszítéshez szárított damaszkuszi rózsaszirmok és őrölt zöld pisztácia
Elkészítés:
Egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Hozzáöntjük a lisztet , a kardamomot, és kevergetve 5 percig pirítjuk. Belecsorgatjuk a mézet, alaposan elkeverjük. Még 5 percig kevergetve pirítjuk, majd levesszük a tűzről. Formába borítjuk, egy fakanállal szépen elsimítjuk. Megvárjuk míg kihűl, majd letakarva mehet a hűtőszekrénybe néhány órára, míg szépen összeáll.
Kivesszük, szeleteljük, díszítjük majd büntetlenül, nagy örömmel felfaljuk.
Noosheh Joon!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Tarts velem, főzzünk együtt legközelebb is! A Facebookon is várlak!
Vélemény, hozzászólás?