Mi kell egy különleges lencseleveshez? Sorolom:kétféle lencse , kapor, menta, petrezselyem, hagyma, sumac, szárított ománi citrom, paradicsom, só, bors ,paprika,koriander.Némi szárzeller és sárgarépa.
Perzsa zöldfűszeres lencse leves
Hozzávalók:
1 nagyobb fej saláta hagyma
3e.k olívaolaj
25 dkg zöld lencse(2 órára beáztatva, leszűrve)
25 dkg vörös lencse
3 e.k szárított vagy friss menta
1/2 t.k őrölt kurkuma
só ,bors ízlés szerint
2 db szárított ománi citrom
3 t.k apróra vágott petrezselyem zöld
3 e.k apróra vágott kapor(lehet szárított is)
1 t.k őrölt paprika
2 t.k sumac
5-6 db paradicsom apróra vágva(nyugodtan használjatok konzervet, ilyenkor olcsóbb és az íze is jobb!)
2 sárgarépa meghámozva, apróra vágva
3-4 db szárzeller apróra vágva
forró víz
Muzsika:Abba -Happy New Year!
Elkészítés:
A hagymát aranysárgára pirítjuk a 3 evőkanálnyi olívaolajon. Hozzáadjuk a zellert és a sárgarépát, kevergetve6-7 percig pirítjuk.
Adjuk hozzá a zöldfűszereket, a paprikát, a kurkumát, a sumacot, a sót és a borsot.Keverjük el alaposan.Öntsük bele a kétféle lencsét,öntsük fel annyi forró vízzel ,ami bőven ellepi.Forraljuk fel, majd tegyük rá a fedőt és lassú tűzön 30 percig főzzük.
Szurkáljuk meg villával a szárított ománi citromokat, tegyük vízzel teli pohárba, és hagyjuk ázni 20 percig.
Adjuk hozzá a paradicsomokat, az ománi citromokat(lé nélkül)tegyük vissza a fedőt és főzzük tovább 15 percig. Forrón tálaljuk.( kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük még citrommal ,sóval, borssal)
Nooshe Joon!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, tarts velem legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?