Halva-jelentése desszert vagy édesség. Számos különböző halva létezik, amelyek különféle alapanyagokból, készülnek, így , értelemszerűen az ízük is más és más.
Halvát már készítettem, a receptet itt találod:Sárgarépa halva-Halva Ye Havij
A legtöbb perzsa halvát liszttel és vajjal készítik, cukorsziruppal édesítik. Ebben az esetben nem készítünk cukorszirupot, ezért ez a halva nem lesz annyira töményen édes.
Ez a halva Tabriz városából származik. Néhány tabrizi étteremben tea mellé szolgálják fel. Sokféle alkalomra készítik, de talán a ramadán az az alkalom, amikor édességként mindig ott van az asztalon a böjtöt megtörő Iftar alkalmával ,valamilyen halva.
Ez a halva most mindössze 4 hozzávalóból készült. Liszt ,vaj, őrölt gyömbér, és porcukor szükségeltetik hozzá.
Ha szeretitek a gyömbért, ebben a desszertben nem fogtok csalódni.
Gyömbér halva-Halva Zanjabil
Hozzávalók:
Muzsika. Ed Sheeran-Perfect
40 dkg finomliszt
20 dkg teavaj
15 dkg porcukor
2 t.k őrölt gyömbér
a díszítéshez őrölt zöld pisztácia
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk át egy tálba. Öntsük egy edénybe, tegyük fel a tűzre, kevergetve melegítsük, 10 percig. Akkor jó, ha megváltozik a színe. Vigyázzunk, meg ne égjen!
Folyamatos keverés mellett adagoljuk hozzá a vajat, addig kevergetve, míg teljesen felolvad, és kellően morzsalékossá válik a liszttel. 5-6 perc.
Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a 10 dkg porcukrot és az őrölt gyömbért.Kevergessük további 5 percig.
Borítsuk rá egy mélyebb tányérra, és először a fakanállal, majd a kezünkkel nyomkodjuk le, tömörítsük alaposan, hogy fel vegye a tányér formáját.
Szórjuk meg porcukorral, tegyük hűvös helyre 30 percre.
Szeleteljük fel, szórjuk meg az őrölt pisztáciával. Tegyük tálra, kínáljunk mellé teát.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is várlak! Nézz be hozzám, ha arra jársz!
Vélemény, hozzászólás?