Ha most valaki egy hagyományos állagú dzsem-re számít, az csalódni fog. A perzsa dzsemek általában rózsavízzel, lime levével és kardamom-mal ízesített cukorszirupban megfőzött , darabolt gyümölcsöt takarnak. Most sincs ez másként, ezúttal virágszirom alakú süteménykiszúró formával daraboltam fel a sütőtököt.
Perzsa sütőtök dzsem-Moraba -ye Kadoo Halvaie
Hozzávalók:
2 sütőtök kimagozva, feldarabolva
1/2 kg cukor
1 lime leve
1 t.k őrölt kardamom
2 e.k rózsavíz
forróvíz
Muzsika: Simply Three -Unsafe Haven
Elkészítés:
A cukorból és a vízből sűrű cukorszirupot főzünk.
Beleöntjük a lime levét, elkeverjük.
Beletesszük a feldarabolt sütőtököt, óvatosan elkeverjük. Rátesszük a fedőt, és lefedve, nagyon alacsony lángon 1 órán át főzzük. A főzési idő utolsó 10 percében ízesítjük a rózsavízzel és a kardamom-mal. Óvatosan elkeverjük.
Még forrón , csírátlanított üvegekbe töltjük, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Fetasajttal, dióval, rozskenyérrel isteni!
Mivel nyakunkon a karácsony, ajándéknak sem utolsó!
Noosheh Jaan!
Drága Olvasó! Köszönet érte, hogy itt voltál! Főzzünk együtt legközelebb is! A blog FACEBOOK OLDALÁN IS VÁRLAK!
Vélemény, hozzászólás?