Kivételesen saját recept következik, melynek megalkotására három dolog inspirált.
Az 1. Imádom az árpalevest
Az általam korábban már elkészített árpalevesek receptjét ide kattintva találod:
Ardabili paradicsomos árpaleves
Tejszínes árpaleves- Soup-e Jo
Zöldfűszeres árpaleves-Ash -e Jo
A 2. Imádom a koriandert
A 3. Imádom a joghurtos aash levest.
Szóval, szöget ütött a fejembe a gondolat, mi lenne, ha főznék egy olyan árpa levest, melyben a korianderé és a joghurté lenne a főszerep? És mivel szereztem egy kis cserépnyi friss koriandert, árpa és joghurt meg mindig van itthon, már mentem is a konyhába, hogy megmossam, majd 2 órára beáztassam a hántolt árpát, született gerslit….
Korianderes árpaleves
Hozzávalók
Muzsika:Sirvan Khosravi-Doost Daram Zendegi ro
20 dkg hántolt árpa (gersli) minimum 2 órára beáztatva, leszűrve
2 kisebb burgonya hámozva, nagyon apró kockákra vágva
1 sárgarépa Julienne-re vágva vagy nagylyukú reszelőn lereszelve
2 nagy csokor koriander( vagy 4 evőkanálnyi szárított)
3 gerezd fokhagyma zúzva
2 csirkehúsleves kocka
4 e.k olívaolaj
2 liter forró víz
só, bors, ízlés szerint
60 dkg sűrű natúr joghurt
2 e.k keményítő( vagy liszt)
limelé (ízlés szerint) 3 lime kifacsart levét öntöttem bele
A tálaláshoz néhány koriander levélke és chilipehely
Ott tartottam, hogy 2 órára beáztattam az árpát, majd leszűrtem, átöblítettem. Egy lábosban olívaolajat hevítettem, beleöntöttem az árpát, kevergetve néhány percig pirítottam. Felöntöttem a forró vízzel, beledobtam a húsleveskockát, felforraltam. Amikor felforrt, takarékra vettem, rátettem a fedőt és 30 percig főztem. A 30 perc elmúltával, beletettem a burgonyát és a répát. Visszatettem rá a fedőt és még 15 percig főztem.
A joghurtot tálba tettem, hozzáadtam a fokhagymákat, beleszórtam a keményítőt, csomómentesen elkevertem. Mertem rá a levesből, alaposan elkevertem, majd az egészet beleöntöttem a levesbe.
Hozzáadtam az apróra vágott friss koriandert és 2 evőkanálnyi szárítottat. Elkevertem, összeforraltam. Savanyítottam a lime-ok levével, és adtam még hozzá egy kevéske sót, borsot.
Forrón tálkákba szedtem, chilipehellyel megszórva tálaltam.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy benéztél! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?