Mi más melegíthetné fel jobban testünket ,lelkünket,ezeken a téli, hideg napokon, mint egy forró leves. Egy forró, tejszínes árpaleves,üde zöld petrezselyemmel és pirosló borbolyával a tetején.
Az árpa (gersli) fogyasztásának jótékony hatása közismert.
Az árpában többek között növényi rostok, keményítő, növényi olajok, szerves só, vitaminok(B, Vas,E, A,)és ásványi anyagok( kálium, magnézium, kalcium)találhatók. Az árpa rendszeres fogyasztásával növelhetjük a szellemi és fizikai teljesítményt.
Bevallom, az árpaleves paradicsomos változatát sokkal jobban szeretem, és hetente egyszer biztosan elkészítem, de ez sem rossz. Sőt! A paradicsomos változathoz hasonlóan, ennek a levesnek is a lime leve a lelke. A hozzáadott mennyisége szabadon választható. Minél savanyúbb a végeredmény, annál finomabb!
Tejszínes árpaleves-Soup -e Jo
Hozzávalók:
2 közepes mogyoróhagyma apróra vágva
2 sárgarépa reszelve vagy Julienne-re vágva
20 dkg árpa beáztatva, leszűrve
csirkehúsalaplé vagy vegetáriánusoknak zöldségalaplé
1/2 dl tejszín
Őrölt bors és só ízlés szerint.
3-4 lime leve
5 dkg vaj
1 nagy csokor petrezselyem a tálaláshoz
Egy kisebb maréknyi borbolya
A besamelmártáshoz:
2,5 dkg vaj
2 e.k liszt
2 dl tej
Muzsika: Shadmehr Aghili -Vares
Elkészítés:
Egy nagyobb edényben felolvasztjuk a vajat, majd aranysárgára pirítjuk benne a hagymát.
Ha már szép aranyló a színe, beleöntjük a leszűrt árpát, elkeverjük.
Felöntjük a(kétszeres mennyiségű) alaplével, elkeverjük. Rátesszük a fedőt, alacsony lángon 30 percig főzzük.
Beletesszük a sárgarépát, elkeverjük. Ha szükséges sózzuk, borsozzuk. Újabb 15 percig főzzük.
Elkészítjük a besamelmártást. Merünk hozzá a forró levesből,beleöntjük a tejszínt, elkeverjük.
A levest levesszük a tűzről, beleöntjük a besamelmártást. Jó alaposan, csomómentesen elkeverjük . Visszatesszük a tűzre, felforraljuk.
Beleöntjük a lime-ok levét, elkeverjük. Megkóstoljuk, ha szükséges, adhatunk még hozzá lime levet.
Tálalásnál megszórjuk friss petrezselyemzölddel és borbolyával. Rozskenyeret kínáljunk mellé.
Készítsétek el és kóstoljátok meg ti is az iráni emberek egyik kedvenc levesét!
Noosheh Jan!
Drága Olvasó!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Ha tetszett a bejegyzés, várlak legközelebb is! Ha a Facebookon jársz, nézz be hozzám egy teára!
Vélemény, hozzászólás?