Az árpa egyike volt a háziasított gabonaféléknek a Közel-Keleten. Ma már a negyedik legnagyobb mennyiségben termelt gabonaféle a világon.
Hazánkban az árpagyöngyöt, más néven gerslit, sokféleképpen felhasználjuk, levesbetétnek,fasírtalapanyagnak vagy köretnek. Az árpa antioxidáns hatású élelmiszer,mely képes semlegesíteni a káros szabad gyököket, fogyasztásának fontos szerepe van egészségünk megőrzésében . Kiváló rost , vitamin és ásványi anyag forrás.
Kétféle árpalevest- egy tejszíneset és egy azeri paradicsomosat- már elkészítettem korábban, a receptjüket ide kattintva találod:
Ardabili paradicsomos árpaleves
Egészen a mai napig abban a hiszemben voltam, hogy az azeri változat a legjobb,de hát tévedni emberi dolog. Ez a mostani, fűszeres, tejszínes árpakrémleves pestiesen szólva nálam mindent visz. Isteni finom!
Ellentétben a két másik , korábban megfőzött árpalevestől, ennek a levesnek a lelke egy fűszerkeverék, az Advieh-Ash. Az Advieh- Ash a következő fűszerekből áll: fekete bors, koriander, görögszéna levél, római kömény, szerecsendió, fahéj, és szegfűszeg. Ha tudnátok micsoda illata, aromája van!
Rendhagyó módon ezúttal nem csak sárgarépa kerül a levesbe, hanem póréhagyma és angol zeller is.
A tálalásnál pedig nem petrezselyem, hanem koriander levél kerül a tetejére. Levesünk gyönyörű színéért ezúttal is a kurkuma a felelős.
Fűszeres perzsa árpakrémleves
Hozzávalók:
Muzsika:Farzad Farzin-Roozhaye Tarik
egy bögre árpa(2 dl)megmosva, lecsepegtetve
5 kisebb zellerszár apróra vágva
3 sárgarépa lereszelve
1 póréhagyma apróra vágva
1 saláta hagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma zúzva
6 e.k olívaolaj
forróvíz
3 csirkehúsleves kocka ( ha valaki vegetáriánus, nyugodtan használjon zöldségleves kockát)
1 dl dl főzőtejszín
4 e.k lime lé
só
3db babérlevél
1 t.k őrölt kurkuma
1 t.k advieh ash fűszerkeverék
a tálaláshoz koriander zöld
Advieh Ash:
1 e.k őrölt római kömény
2 t.k őrölt koriander mag
1 e.k őrölt szárított görögszénalevél( lelőhelyek: Szép Kis India-Wesselényi u., vagy Ázsia Bt. a Nagy Csarnok mellett.)
1/4 t.k őrölt fekete bors
1 /4 t.k őrölt szerecsendió
1/4 t.k őrölt fahéj
1/8 t.k őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
Egy nagyobb edényben felhevített olívaolajon aranysárgára pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a pórét és a fokhagymát, és kevergetve 5 percig tovább pirítjuk.
Beleöntjük az árpát, a reszelt sárgarépát, a zellerszárakat. Ízesítjük a kurkumával ,a babérlevelekkel,és az advieh ash fűszerkeverékkel. Felöntjük annyi forróvízzel amennyi bőven ellepi. Beledobjuk a húsleveskockákat, elkeverjük. Felforraljuk, majd rátesszük a fedőt és lassú tűzön 35 percig főzzük.
Ha megfőtt az árpa, egy merőkanállal szedjük ki a zöldségek és az árpa felét, merjünk rá egy kevéske levet , öntsük hozzá a főzőtejszínt és egy botmixerrel pürésítsük. Öntsük vissza a levesbe, ha szükséges öntsünk még hozzá forró vizet, forraljuk össze. Kóstoljuk meg, ha szükséges sózzuk meg. Öntsük bele a lime levet, keverjük el.
Vegyük le a tűzről. A tetejét apróra vágott korianderrel díszítsük. Forrón tálaljuk.
Noosheh Jaan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzz velem legközelebb is! A blogot az Insatgarmon és a Facebookon is megtalálod!
Vélemény, hozzászólás?