A rózsavizes sáfrányszirupban főzött körte, igazi őszi különlegesség, egy könnyed és szép desszert az Ezeregyéjszaka ízeivel, hisz a kardamom és a sáfrány íze remekül harmonizál a rózsavízzel és a vaníliával.
Főzhetitek egyben, vagy félbevágva. A körtét érettsége nagyban befolyásolhatja a főzési időt. Próbáljatok meg kevésbé érett , keményebb körtéket választani.
Rózsavizes sáfrányszirupban főtt körte
Hozzávalók:
4 db körte
20 dkg cukor
4 dl víz
6 db zöld kardamom
kevéske sáfrány(kivételesen nem kell mozsárban megtörni)
3 e.k citromlé
0,5 dl rózsavíz
negyed rúd vanília magja
Elkészítés
A körtéket meghámozzuk, ügyelve rá, hogy a szára megmaradjon. Magozóval vagy egy késsel kiszedjük a magját.
Egy laposabb edénybe beleöntjük a cukrot. Ráöntjük a vizet. Feltesszük a tűzre és kevergetve addig főzzük, míg a cukor elolvad.
Ízesítjük a fűszerekkel, a rózsavízzel és a sáfránnyal. Felforraljuk.
Ha felforrt mérsékeljük a tüzet. Óvatosan beleállítjuk a körtéket . Rátesszük a fedőt és lassú tűzön 30 percig főzzük amíg a körték megpuhulnak.
Ha megpuhultak a körték, vegyük le a fedőt és főzzük el a felesleges vizet. Akkor jó, ha sűrű, szirupszerű.
Pisztáciával megszórva langyosan tálaljuk.
Nooseh Jaan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, tartsa velem legközelebb is! A blog Facebook oldalát is ajánlom !
Vélemény, hozzászólás?