A fent nevezett egytálétel tulajdonképpen egy sárgaborsós marhahús ragu, sült cukkinivel a tetején. Rendkívül egyszerűen elkészíthető , és ízletes. Az Iránban oly közkedvelt egytálételeket -legyenek akár húsosak, akár zöldségesek-általában friss, illatos ,perzsa kenyérrel illik fogyasztani.
Sárgaborsós marharagu joghurtos sült cukkinivel-Zucchini Bouranee
Hozzávalók:
15 dkg sárgaborsó,minimum 2 órára beáztatva, leszűrve
50 dkg bébi cukkini félbevágva
2 nagyobb fej saláta hagyma apróra vágva
30 dkg darált marha hús
6 gerezd fokhagyma zúzva
3 e.k sűrített paradicsom
fél liter sűrű natúr joghurt
olívaolaj
ízlés szerint só, bors
A tálaláshoz chili pehely
Muzsika:Christina Perri- A Thousand Years
Elkészítés:
Egy kisebb edényben olívaolajat hevítünk, beleborítjuk a sárgaborsót, kevergetve 2-3 percig pirítjuk , felöntjük annyi forró vízzel amennyi ellepi, és 15 percig főzzük. Szűrjük le, öblítsük át. Tegyük félre.
A joghurtot egy csipet sóval és 3 gerezd zúzott fokhagymával keverjük össze.
Egy nagyobb serpenyőben , 3 e.k felhevített olívaolajon aranysárgára pirítjuk a hagymát . Adjuk hozzá a darált húst és kevergetve pirítsuk míg kifehéredik. Adjuk hozzá a fokhagyma felét, a sűrített paradicsomot, ízesítsük a sóval ,borssal, keverjük el. Borítsuk bele a sárgaborsót, keverjük el. Öntsük fel annyi forró vízzel, ami épp csak ellepi. Tegyük rá a fedőt és lassú tűzön 30 percig főzzük.
Míg fő , süssük meg a cukkiniket . Az enyhén megsózott, felezett cukkiniket egy serpenyőben, kevés olajon süssük barnára.Tegyük félre.
A főzési idő leteltével kóstoljuk meg, hogy megpuhult -e a sárgaborsó. Ha igen, akkor tálalhatunk. Ha nem, akkor öntsünk még rá egy kevés vizet, és főzzük tovább.
A ragut tálra szedjük, elrendezzük rajta a cukkiniket, rácsorgatjuk a fokhagymás joghurtot, meghintjük chilivel, díszíthetjük petrezselyemmel.
Nooseh Jaan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt jártál! Várlak, tarts velem legközelebb is! A blog Facebook oldalán jártál már?Érdemes!
Vélemény, hozzászólás?