A narancsszínű sütőtök , az illatos fahéj , és az aranyló sáfrány mágikus találkozása ez a recept.
Őszi napsugár a tányéron, ízek varázsa, melyet kóstolva elhiszed, létezik mennyország.
Az Észak-iráni Babol városának tradicionális étele, számos változatban elkészíthető. Ahány ház annyi szokás alapon készülhet húsgombócokkal, vagy anélkül, ízesíthetik fekete köménnyel és kurkumával, vagy sült hagymával és fahéjjal, ahogyan én is. A tálalásnál tükörtojás kerül a tetejére, és,hogy még színesebb legyen a végeredmény, szórtam rá pisztáciát is.
Perzsa sütőtökös rizs piláf-Kadoo Polo
Hozzávalók:
Muzsika:Sasy-„Hame Bada”
1 kisebb sütőtök, hámozva, kimagozva, apró kockákra vágva
50 dkg hoszúszemű basmati rizs(a szokásos módon, minimum 2 órára sós vízbe áztatva, leszűrve)
1 csipet sáfrány
só
forróvíz
2 db nagyobb burgonya(hámozva, ujjnyi vastagságú karikákra vágva)
5 dkg vaj
2 t.k őrölt fahéj
2 e.k barna cukor
1 nagyobb fej saláta hagyma vékonyra szeletelve
1-2 tojás a tetejére
olívaolaj
Elkészítés:
Egy serpenyőben felolvasszuk a vajat,beletesszük a kockára vágott sütőtököt, és kevergetve 10-10 percig pirítjuk. Megszórjuk a fahéjjal. Rászórjuk a cukrot, kevergetjük ,míg el nem olvad. Levesszük a tűzről, félretesszük.
Egy másik edényben , kevéske olívaolajon aranysárgára pirítjuk a hagymát. Levesszük a tűzről, félretesszük.
Egy nagyobb edényben (a rizs mennyiségének háromszorosa)vizet forralunk. Ha már lobogva forr, beleöntjük a rizst, elkeverjük és 10 percig főzzük. Levesszük a tűzről, hideg folyóvíz alatt alaposan átöblítjük. Lecsepegtetjük.
A sáfrányt egy csipet cukorral mozsárba tesszük, porrá törjük. Leöntjük forró vízzel, állni hagyjuk.
Egy nagyobb(tapadásmentes) edénybe 2 evőkanálolajat és 5 evőkanálnyi vizet öntünk. Összekeverjük , felforraljuk. Öntünk hozzá 2-evőkanálnyi forrázott sáfrányt. A karikákra vágott burgonyát elrendezzük az edény alján. Egy merőkanállal teszünk rá egy adag rizst, a kanállal elsimítjuk. (ez lesz a tahdig)
Beleöntjük a rizs egyik felét, majd az elősütött fahéjas tököt, és a sült hagymát. Betakarjuk a maradék rizzsel, meglocsoljuk a sáfránnyal, és a kupac oldalába és tetejébe is a fakanál nyelével lukakat fúrunk.
Rátesszük a fedőt és 10 percig nagy lángon főzzük. A 10 perc leteltével levesszük a fedőt , becsomagoljuk egy konyharuhába,visszatesszük az edényre, és mérsékelt tűzön 50 percig főzzük. A tetejére kerül a sült burgonyás tahdig az aljáról. Tükörtojással a tetején tálaljuk.
Nooseh Jaan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalát is ajánlom becses figyelmedbe!
Vélemény, hozzászólás?