Bademjan Shekam-por , egy darált marhahúsból és zöldségekből készített raguval töltött, sült padlizsán, melyet lime levével ízesített paradicsomszószban főzünk készre.
Ez a rendkívül ízletes étel, az iráni Nyugat-Azerbaijan régió étele.
Azt , hogy a padlizsán évszázadok óta fontos szerepet tölt be a perzsa gasztronómiában, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a számos, padlizsánból készített étel. Hogy csak néhányat említsek a teljesség igénye nélkül: Borani bademjan, Kashk-e bademjan, Mirza ghasemi, Torshi bademjan,Khoresh bademjan.
Ahogy azt már említettem, ehhez az ételhez egészben meg kell sütnünk a padlizsánokat. Süthetjük serpenyőben egy kevéske olajban, illetve -az egészségesebb verzióért-tepsiben a sütőben.
Perzsa töltött sült padlizsán-Bademjan Shekam-por
Hozzávalók:
Muzsika-Shadmehr Aghili-Tarafdar
4 db közepes méretű padlizsán( én nem hámoztam meg, de ha valaki akarja, csíkosan meghámozhatja)
50 dkg darált marha hús
1 nagyobb saláta hagyma
4 db kisebb burgonya meghámozva, apró kockákra vágva
35 dkg friss ceruzabab, ferdén-3-4 darabba vágva
3 db paradicsom apróra vágva +3 db ujjnyi vastagságú karikákra vágva
2 gerezd fokhagyma zúzva
3 e.k sűrített paradicsom
1 t.k őrölt kurkuma
1/2 t.k őrölt római kömény
só, bors ízlés szerint
1 citrom vagy 2 lime leve
olívaolaj, víz
A tetejére hántolt, darabolt pisztácia és koriander levél
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és süssük a padlizsánokat40-45 percig. Vegyük ki a sütőből,tegyük félre , míg kihűl.
- Egy nagyobb serpenyőben 3 evőkanálnyi olívaolajon pirítsuk aranysárgára a hagymát, a fokhagymát. Ízesítsük a kurkumával, keverjük el. Adjuk hozzá a darált húst és kevergetve kifehéredésig süssük. Tegyük bele a burgonyát, a zöldbabot, a darabolt paradicsomokat, ízesítsük a fűszerekkel, kevergetve süssük tovább néhány percig. Öntsünk hozzá egy deciliter forró vizet, keverjük el. Tegyük rá a fedőt és lassú tűzön 40 percig főzzük.
- Ha kihűltek a padlizsánok, egy élesebb kés hegyével ,hosszában vágjuk be, ügyelve rá, hogy nehogy átvágjuk a végét. Egy villával óvatosan nyissuk szét, két oldalra nyomkodva a padlizsánok húsát. Hintsük meg a belsejüket egy kevéske sóval.
- A darált húsos ragut vegyük le a tűzről. Egy kanállal töltsük meg a padlizsánok belsejét a raguval.
- Egy nagyobb serpenyőbe egy kevéske felhevített olívaolajon pirítsuk meg a sűrített paradicsomot. Öntsünk rá 2 deciliter forró vizet, rendezzük el benne a karikára vágott paradicsomokat. Ízesítsük sóval, borssal, és a lime levével. Tegyük bele a megtöltött padlizsánokat, és lefedve, 15-20 percig főzzük. Tegyük tányérra, és mandulával megszórva, némi paradicsomszósszal , melegen tálaljuk.
- Kínáljunk mellé friss, perzsa kenyeret ,ennek híján a pita is megteszi.
Nooseh Jaan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalán is várlak!
Vélemény, hozzászólás?