A póréhagymás ragu valójában marhahússal készül, de nem szentírás. Van némi hasonlóság és különbség is ,a zelleres marharaguval. A zelleres marharagu receptjét itt találod: Zelleres marharagu-Khoresht Karafs
Hasonlóság, hogy ugyanúgy előpirítjuk a zöldségeket és zöldfűszernövényeket, különbség, hogy nem zellerszárat és mentát, hanem póréhagymát és koriandert használunk. A petrezselyem viszont mindkét esetben főszereplő és nélkülözhetetlen hozzávaló. Ízre is hasonlatos a zelleres marharaguhoz, de jöjjön a recept.
Természetesen most is el kell mondanom, hogy a tradicionális ragukban nagyobb kockákra vágva teszik bele a húst, ez az apróbbra vágás kicsit sem jellemző, úgyhogy nyugodtan vághatjátok nagyobbakra.
Póréhagymás csirkeragu
Hozzávalók
60 dkg csirkemell filé( lehet csirkecomb filé is) kockára vágva
1 nagyobb fej saláta hagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma zúzva
50 dkg póréhagyma karikára vágva
2 t.k khoresh fűszerkeverék Perzsa ételek lelke -Advieh fűszerkeverék
2 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
2 csokor korianderlevél apróra vágva
2 e.k sűrített paradicsom
3 e.k forrázott sáfránylé
2 lime leve
olívaolaj
só, bors ízlés szerint
forróvíz
Elkészítés
Egy serpenyőben olajat hevítünk. Aranysárgára pirítjuk benne a hagymát , majd hozzáadjuk a fokhagymát. Kevergetve 1-2 percig tovább pirítjuk.
Beletesszük a csirkehúst és kevergetve kifehéredésig pirítjuk(10-15 perc). Megszórjuk a fűszerkeverékkel. Meglocsoljuk a sáfránnyal. Felöntjük annyi forró vízzel amennyi ellepi. Rátesszük a fedőt és lassú tűzön 40 percig főzzük. (természetesen ha marhahússal készítjük, azt tovább kell főznünk, míg megpuhul)
Amíg fő a hús, elkészítjük a pirított zöldfűszeres póréhagymát.
Ehhez egy nagyobb serpenyőben kevéske olajat hevítünk,beletesszük a póréhagymákat, kevergetve néhány percig(míg megváltozik a színe) pirítjuk.Hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket, kevergetve néhány percig tovább pirítjuk. Beletesszük a sűrített paradicsomot, még 1-2 percig pirítjuk. Fél deciliter vizet ráöntünk, elkeverjük, lezárjuk. Levesszük a tűzről, félretesszük. Beleborítjuk a csirkébe, alaposan elkeverjük. Ízesítjük sóval, borssal. Összeforraljuk, ha szükséges önthetünk rá még vizet, de arra ügyeljünk, hogy sűrű, ragu szerű legyen a végén. Már ne tegyük rá a fedőt, így főzzük még 10 percig. Öntsük bele a lime-ok levét, keverjük el. Kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük még sóval, borssal.
Forrón, hosszú szemű , főtt, sáfrányos basmati rizzsel tálaljuk.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?