Shirini Latifeh- Szó szerinti jelentése -nagyon puha édesség.
A Latifeh több egy egyszerű aprósüteménynél, maga a tejszínhabos mennyország. csakúgy, mint a hasonló népszerűségnek örvendő Noon Khamei. Rózsavizes tejszínhabbal töltött perzsa képviselőfánk-Noon Khamei
Minden iráni cukrászdában megtalálható, de a legfinomabbakat az iráni Ardabil és Tabriz városokban kóstolhatjuk. Többféle formátumban készíti, akad hoszúkás is, szendvicsszerűen félbehajtva, de talán a korong alakú a legkedveltebb.
Nagyon egyszerűen elkészíthető, kezdő süteménykészítők is bátran megsüthetik. Amire szükségünk lesz:
Shirini Latifeh
Hozzávalók
(a tésztához)
14 dkg finom liszt kétszer átszitálva
4 db tojás
10 dkg porcukor
2 t.k vanília koncentrátum vagy aroma
1 csipet só
A vaníliás tejszínhabhoz
4 dl habtejszín
1 e.k vanília
(és van ahol tesznek bele 1 evőkanálnyi rózsavizet is, próbáljátok ki , azt a verziót is, bátran!)
A díszítéshez darabolt vagy őrölt pisztácia
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 C fokosra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Válasszuk szét a tojásokat, tegyük külön tálba a fehérjét és a sárgáját.
Adjunk a sárgájához 5 dkg porcukrot és 1 teáskanál vaníliát. Kifehéredésig keverjük.
Kezdjük el felverni a tojásfehérjét. Ha már kezd keményedni, hintsük meg egy kevéske sóval(1 csipetnyi) , szórjuk bele a másik 5 dekányi porcukrot, ízesítsük a vaníliával és verjük tovább addig, míg olyan kemény lesz, hogy nem esik ki a fejtetőre állított tálból.
A felvert tojásfehérjét óvatosan , hogy ne törjön össze, forgassuk bele a tojássárgájába. Apránként keverjük bele a lisztet is. Töltsük a masszát nyomózsákba, majd nyomjunk a sütőpapírra apróbb, közel egyforma tésztakorongokat(mintha képviselőfánkot készítenénk). Szitáljunk rá porcukrot, toljuk be a sütőbe, 10 percre. Ne hagyjuk magára, nagyon hamar megég. Akkor jó, ha jó világos. Vegyük ki a sütőből, tegyük félre, hagyjuk kihűlni.
Amíg hűl, készítsük el a tölteléket. Ehhez öntsük egy tálba a habtejszínt, adjuk hozzá a vaníliát, majd verjük fel ,jó keményre.( van aki még ebbe is tesz némi porcukrot, nos, én a porcukor nélküli verziót jobban szeretem, de ha valaki édes szájú….:)) Öntsük csillagcsöves nyomózsákba a felvert tejszínhabot, és középről kezdve, szép körkörösen nyomjuk rá a süteménykorongunkra.( szebben, mint én.)
Borítsuk be egy másik süteménykoronggal, óvatosan nyomjuk össze. Díszítsük körbe pisztáciával és faljuk fel:) Nem lehet nem szeretni..
Nooseh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalát is ajánlom!
Vélemény, hozzászólás?