A damaszkuszi rózsa ,a virágok királynője,a szerelem, a tisztaság ,a hit és a szépség szimbóluma ősidők óta. Ez a Közel -Keletről származó ,illatos virágú rózsafaj ,Irán nemzeti virága.
Az iráni damaszkuszi rózsa termesztés hosszú múltra tekint vissza. Szerencsére a rózsavíz készítésének hagyománya még napjaink Iránjában is él, a minden év májusában, Kashan városában megrendezett rózsafesztivál méltó ünnepe a tisztaság, a szerelem és a hit virágának.
Ahogy a híres kashani költő Sohrab Sepehri mondta:” Nem az a feladatunk, hogy felfedezzük a vörös rózsa titkát. Talán az a feladat, hogy ússzunk a rózsa varázsában:”
Főzz velem perzsa teát 1.- Fekete tea és egy kis teatörténelem
A rózsa tea jótékony hatásai:
Csakúgy, mint a különféle növények és virágok által készített gyógytea, a rózsatea is gazdag C-vitaminban. Antioxidáns hatása segíti a védekezést a rák és szív-érrendszeri betegségek kialakulása ellen.
A rózsatea természetes nyugtató tulajdonságai csodálatos itallá teszik, kiküszöbölik a stresszt, és az alváshormonokat szabályozva, hatékony , alvászavar esetén.
A rózsatea antibakteriális hatásai minden gyomor- vagy bélfertőzés esetén gyógyír.
A rózsatea segíthet visszaállítani a bél jótékony baktériumainak közösségét és enyhíti az emésztőrendszeri problémákat, például székrekedést, görcsöket, puffadást vagy hasmenést. Ugyanakkor a rózsatea hashajtóként működhet, főleg ha napi két csészénél többet iszunk belőle. Rózsateát először mérsékelten kell fogyasztani.
Fájdalommal járó menstruáció esetén, a rózsatea ivása hatékonyan enyhíti a fájdalmat, és kiküszöböli a menstruációt gyakran kísérő hangulati ingadozásokat is.
A rózsatea nyugtató hatással rendelkezik, így kiváló választás azok számára, akik depresszióval vagy idegkimerültséggel küzdenek.
A rózsa tea készítése
Szárított damaszkuszi rózsabimbókra lesz szükségünk, melyet a Make Me Nuts Kft boltjában( Bp. Garay Tér 20. ) szerezhetünk be, kedvező áron.
A készítéshez felhasznált bimbók mennyisége attól függ, milyen erősségű teát szeretnénk készíteni.
Én ezúttal 10 db rózsabimbót forráztam le 2 dl vízzel és 10 percig állni hagytam, majd sáfrányos kandiscukorral ízesítve fogyasztottam.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?