Szeretem azokat az ételeket, melyeknek történetük , és múltjuk van, jöjjön hát az Akbar csirke meséje….
Több, mint hetven évvel ezelőtt, az iráni Mazandaran tartományban, Ali Akbar Kalbadi , feleségével közösen egy kávézót nyitott. Eleinte csak reggelit, teát és vízipipázás lehetőségét kínáltak a betérő vendégeknek. A kávézó ,messziről jött utazók körében épp úgy népszerű hellyé vált , mint a helyi emberek körében . Az idő múlásával , már ebéd is felkerült az étlapjukra. A kávéház leghíresebb és legkedveltebb étele a ” Chelow Joojeh” volt, egy csirke, melyet gránátalma szósszal és vajjal kínáltak.
Idővel a kávéház éteremmé nőtte ki magát, majd egy forgalmas út mellé költözött, ami még több vendéget generált, így még sikeresebbé vált és ez a rendkívül ízletes étel-„Akbar Joojeh „néven- márkanévvé nőtte ki magát. Napjaink Iránjában, az Akbar Joojeh híres étteremlánccá nőtte ki magát, leginkább Irán északi részén, ahol az utazó-egyéb jellegzetes iráni ételek mellett- ma is megkóstolhatja ezt a páratlan ízélményt nyújtó, omlós csirkét, gránátalmaszósszal.
Az igazán omlós, szaftos, Akbar Joojeh titka a pácolásban rejlik. Sáfránnyal elkevert lime lében pácoljuk a csirkét, 12-24 órán át. A legjobb módszer, ha egy zárható zacskóba öntjük a páclevet, majd ebbe tesszük bele a csirkét és lezárás után alaposan összerázzuk, hogy a páclé mindenhol bevonja a húst. Így tegyük a hűtőbe. Ennek hiányában egy tál is megteszi, de ügyeljünk arra, hogy mindenütt bevonja a páclé a húst, ha szükséges, időnként forgassuk meg.
A másik titok, hogy csak a sütés után sózzuk. A sütéshez sok olajra lesz szükségünk, az olaj el kell, hogy lepje a csirkét . A csirkét süthetitek egészben, vagy szétbontva is. Én ezúttal a fotók kedvéért, félbevágtam a csirkét.
„Akbar” csirke-(Akbar Joojeh)
Hozzávalók
1 kg csirke
2 dl gránátalma sűrítmény
A páchoz
2 nagyobb fej saláta hagyma vékonyra szeletelve
4 gerezd fokhagyma zúzva
1, 5 dl lime leve(használhattok üveges lime levet is)
1 dl forrázott sáfránylé
ízlés szerint őrölt bors
A sütéshez olaj
10 dkg vaj
só
A tálaláshoz petrezselyemzöld és főtt, sáfrányos basmati rizs
Elkészítés
A csirkék bőrét lehúzzuk, vagy egészben hagyjuk, vagy daraboljuk.
Elkészítjük a páclevet- A felaprított hagymát, fokhagymát , tálba tesszük. Tetszőleges mennyiségű borsot őrlünk rá. Beleöntjük a lime levét és a sáfrányt. Elkeverjük. Beletesszük a csirkét, alaposan megfürdetjük a páclében, hogy mindenhol bevonja. Befedjük , hűtőbe tesszük minimum 12 órára.
Sütés
Egy nagyobb edénybe olajat öntünk, (én közel 3 litert használtam hozzá) , feltesszük a tűzre. Ha már forró, beledobjuk a vajat, megvárjuk míg felolvad. Beletesszük a csirkét, és a leszűrt a hagymákat a pácléből. Néhány perc sütés után rátesszük a fedőt, és 30-35 percig sütjük. (ahogy aranysárga lesz a színe ,kiszedjük, lecsepegtetjük, tálra tesszük, meghintjük sóval. A megsült hagymákat is kihalásszuk, nem lesz nehéz, szépen fel jönnek az olaj tetejére. A sült ,lime-os ,sáfrányos hagyma egészen mennyei ízű csemege lesz!
Forrón tálaljuk, gránátalma szószt kínálva mellé.( a gránátalma szószt azért kínáljuk mellé, mert segít megemészteni azt a sok olajat, amit a csirke magába szívott sütés közben)Mártogassuk bele bátran, egészen különleges ízélmény lesz!
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is! A blog Facebook oldalát is ajánlom szíves figyelmedbe!
Vélemény, hozzászólás?