Kebab padlizsánból? Igen! Minden aggodalmaskodás nélkül.
Ez újfent egy nagyon különleges étel és recept,Irán északi tartományának kedvelt étele. Tulajdonképpen egy zsebes’sült padlizsán,melyet diós, némi fahéjjal megbolondított ,gránátalma szósszal töltünk meg,és némi plusz vajat adva a maradék szószhoz-a szószban főzzük készre. Remekül hangzik,nem igaz?
Tipikus perzsa ízvilág, egyszerre édes és sós. És isteni!
Diós -gránátalmás padlizsán kebab(Bademjan Kebab)
Hozzávalók:
3 db padlizsán
1 fej salátahagyma apróra vágva
10 dkg darált dió
5 e.k gránátalma sűrítmény
Só,bors ízlés szerint
1/2 t.k őrölt fahéj
5 dkg vaj
1.5 dl forró víz
2 e.k olívaolaj
Elkészítés:
A padlizsánokat alapos tisztítás után,egy éles késsel ,hosszanti irányban bemetsszük.(ügyelve rá,hogy ne vágjuk át végeit.)
Az így kapott üreget , és a padlizsán héját is bekenjük az olívaolajjal.
Alufóliával kibélelt tepsibe tesszük,betakarjuk alufóliával ,és 200 C fokon 35 percig sütjük.
A sütési idő leteltével a padlizsánokat kivesszük a sütőből,hűlni hagyjuk.
Amíg hűl,előkészítjük a tölteléket.
A vaj egyik felét egy serpenyőben felolvasztjuk. Beletesszük a hagymát , aranysárgára pirítjuk. Öntsük bele a diót és a gránátalma sűrítményt,keverjük el alaposan. Ízesítsük sóval,borssal, fahéjjal. Tegyük rá a fedőt és 5 percig főzzük.
A padlizsánokat óvatosan nyissuk szét,kanalazzuk belsejükbe a gránátalmás szószból.
Egy nagyobb serpenyőben olvasszuk fel a vaj második felét. Öntsük bele a maradék szószt,a forró vizet ,keverjük el. Forraljuk fel. Ha forr, mérsékeljük a lángot,tegyük bele a megtöltött padlizsánokat és lefedve lassú tűzön 30 percig főzzük.
Tálalás főtt rizzsel,vagy langyos,friss pitakenyérrel. Díszítésnek tehetünk rá gránátalma magokat.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt jártál! Főzz velem legközelebb is! A blog Facebook oldalán is várlak(mert van neki!:))
Vélemény, hozzászólás?