Ha volt étel, ami miatt beiratkoztam annak idején a teheráni főzőiskolába, akkor az az ash volt . A recepteket olvasgatva , a fejemben sehogy sem akart összeállni a sok apró mozzanat , egy nagy egésszé. Az Istennek sem értettem, minek annyi lábos, meg serpenyő, minek kell külön pirítani a hagymát, ha aztán úgyis a levesbe kerül.
Mi a bánatért kell külön megfőzni a babot, a csicseriborsót, mitől lesz sűrű, stb…
Tényleg voltam a négyszögletű kerek bajban, mert ahány ash, annyi főzési metódus, én meg csak fogtam a fejem , a nagy káosz közepén. Drága Neshat , meghívott otthonukba, hogy megtanítson Ash -e reshteh-t főzni, de csak még jobban összezavart. Mert hát gyorsfőzőt használt….. Gyorsfőzőt…..Amikor nekem azt tanították, hogy a jó dolgokhoz idő kell , a jó perzsa ételhez meg különösen. Nos, Neshat már a modern iráni háziasszonyt testesítette meg, aki dolgozni járt, így ideje kevés volt. Nekem meg nem maradt más , csak a beiratkozás a főzőiskolába.
Hónapok teltek el, mire el kezdett letisztulni az ash főzés folyamata. Megnyugtatott,hogy többnyire mindig ugyanúgy álltunk neki főzni az asht, mindig a beáztatott rizs főzésével kezdtük, a többi bizonyos időközönként adagoltuk hozzá, rögtön azután, hogy a rizs el kezdett szétesni.
Rendszerint aznap nyomták kezembe a 4 kinyomtatott aktuális receptekkel teli papírlapot, ékes fárszi írásjelekkel, melyet hosszasan tanulmányozva, mindig kiült arcomra a kétségbeesés, főzőtársaim -csupa iráni háziasszony-kedves mosolyáradat cunamija közepette, Nazila sietett segítségemre, némi angol nyelven elmondott menüsorral.
Két hónap elteltével, már az előre beáztatott rizs látványából is tudtam, aznap ash-t fogunk főzni.
Most már tudom, ez a kezdő szint, a nagyon alap, mert sokféle ash létezik, és sok mindent kell figyelembe venni, hogy egy ash tökéletes legyen. Itt vannak például mindjárt a hüvelyesek, melyek főzési ideje közel sem ugyanaz, mert a babot vagy a csicseriborsót sokkal tovább kell főznünk, mint a lencsét, ezért találkozhattam olyan receptekkel, melyben háromféle fazékban, háromféle alapanyag főtt, hogy aztán egy fazékban egyesülve ash legyen belőle, a haredzsi meg csak értetlenül állva fogja a fejét..:)
10 év telt már el az alapok elsajátítása óta, számtalan ash került ki a kezem alól, de erre a mostanira nagyon büszke vagyok. Ezt már úgy főztem, hogy nem méricskéltem, nem álltam ott mellette, csak odaraktam a rizst és az árpát, közben mostam, vasaltam, teraszt takarítottam….Félóránként néztem csak rá, majd adagoltam az épp aktuális hozzávalókat, és tökéletes lett. Kár, hogy nem vezettem statisztikát, mennyi ash-t kellett megfőznöm, hogy idáig eljuthassak, hogy a végeredmény láttán azt mondhassam:”Bah, Bah!”:)
Zöldfűszeres Csicseriborsó Ash
Hozzávalók
5 dkg jázmin rizs(1 órára beáztatva)
5 dkg árpa(1 órára beáztatva)
1/2 kg spenót apróra vágva
2 nagy csokor koriander apróra vágva
1 nagyobb sárgarépa reszelve
2 nagy fej hagyma (ha a tetejére is akartok sütni akkor még 2 db , de az vékonyra szeletelve) kockára vágva
3 e.k őrölt szárított menta( 2 a levesbe, 1 a tetejére)
olívaolaj
só, bors, ízlés szerint
forróvíz
1 t.k őrölt kurkuma
35 dkg csicseriborsó ( megint konzervet használtam, a DM-ben kapható kis üvegest:))
4 dl sűrű natúr joghurt
2 e.k liszt
1 t.k fokhagymapor
Muzsika: Sohrab Pakzad-Noor Cheshmi
Elkészítés
A leszűrt rizst és árpát egy lábosba tesszük, felöntjük annyi forró vízzel amennyi bőven ellepi, feltesszük a tűzre. Ha felforrt, le vesszük a lángot és fedő nélkül fél óráig főzzük.
Beletesszük az apróra vágott spenótot , koriandert és a sárgarépát. Felöntjük 2 liter forró vízzel, elkeverjük. Újabb fél óra főzés következik, fedő nélkül.
Miközben fő, kevéske felhevített olívaolajon pirítsuk aranysárgára a hagymákat, adjuk hozzá a 2 evőkanálnyi mentát, a kurkumát, és kevergetve 1-2 percig pirítsuk. Vegyük le a tűzről, tegyük félre.A főzési idő elteltével borítsuk bele a levesalapunkba, keverjük el.
Ha szükséges , öntsünk még hozzá forróvizet. Mehet bele a leöblített csicseriborsókonzerv is. ( Ha szárítottat használnátok, akkor 1 éjszakára be kell áztatni, és a sabzik hozzáadása előtt kell a rizshez adni, természetesen vizet is kell önteni hozzá, illetve fedő alatt kell főzni, míg a csicseriborsó megpuhul. Lehet külön is főzni , és akkor hozzáadni, mikor már félig megpuhult)
Főzzük még 15 percig.
Közben keverjük össze a joghurtot a liszttel és a fokhagymaporral. Merjünk hozzá a levesből, keverjük el alaposan, majd borítsuk bele a levesünkbe. Keverjük el alaposan. Ízesítsük sóval, borssal. Ha szükséges öntsünk még rá vizet. Forraljuk fel és készen is vagyunk.
Forraljuk fel és készen is vagyunk.
A tetejére tegyünk sült hagymát és olajban pirított mentát.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál!
Várlak , főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?