(Gyors verzió, sabzi nélkül)
Ennyire egyszerűen és gyorsan még sohasem főztem ash-t. Isteni finom, joghurtos csicseriborsó leves! Tele vitaminnal, mindenféle fontos ásványi anyaggal
Bulgur, vörös lencse, rizs, lencse és csicseriborsó. Nem kell órákig áztatni semmit és ezúttal nem kell több tonna friss zöldfűszerért sem rohangálni.
Hozzávalók
(Kb. 5 liter, 4 személyre-ha mindenki csak egy kis tányérral eszik:))
1 e.k bulgur
1 e.k jázmin rizs
1 e.k vörös lencse
1 e.k lencse
1 e.k zabpehely
35 dkg csicseriborsó( konzervet használtam, mert nem kell áztatni, no meg tutira nem marad kemény:))
3-4 liter csirkehús alaplé( ha nincs, akkor 3 tyúkhúsleves kocka)
2 e.k őrölt szárított menta (ha valaki szeretne, akkor a tetejére is piríthat olajban mentát)
1 t.k kurkuma
2 fej hagyma kockára vágva
só, bors, ízlés szerint
4 dl sűrű natúr joghurt
1 egész tojás
olívaolaj Forróvíz
A tálaláshoz sok friss petrezselyem apróra vágva
Elkészítés
Tegyük egy szűrőbe a bulgurt, a rizst, a lencsét, vörös lencsét . Mossuk át folyóvíz alatt, csepegtessük le. Borítsuk bele egy edénybe. Mehet bele a zabpehely is. Öntsünk rá 4 deciliter forró vizet, tegyük fel a tűzre, forraljuk fel. Ha felforrt, vegyük takarékra, ne tegyük rá a fedőt, és főzzük 30 percig, míg a rizs és a bulgur el kezd szétesni, szépen magába szívva a vizet. Nem kell megijedni, igen, ilyen sűrűnek kell lennie.
Ha valaki száraz, beáztatott csicseriborsót használna, az most adja az alaphoz és öntse fel a húsalaplével. Tegyük rá a fedőt és 30 percig főzzük, míg a csicseriborsó megpuhul. (ha a csicseriborsó még kemény, akkor tovább kell főzni, míg megpuhul és lehet, hogy az elfőtt vizet is pótolni kell közben, de csak óvatosan, hisz egy sűrű, főzelék állagú levest kell kapnunk!)Amíg fő, egy serpenyőben , kevéske felhevített olívaolajon, kevergetve, pirítsuk aranysárgára a hagymákat. Adjuk hozzá a szárított mentát, a kurkumát. Kevergetve 1-2 percig pirítsuk. Vegyük le a tűzről. Tegyük félre.Tegyük egy tálba a joghurtot, és a tojást. Keverjük össze alaposan .Adjunk hozzá egy teáskanál sót, ízlés szerint borsot, keverjük el. Merjünk a levesünkből 2 merőkanálnyit a tojásos joghurtba, keverjük el alaposan. Borítsuk bele a levesünkbe, keverjük el. Mehet bele a mentás-kurkumás pirított hagyma is. Keverjük el és fedő nélkül még 15 percig főzzük. Tálalásnál szórjuk meg jó sok petrezselyemmel és locsolhatunk rá olajban pirított mentát is. (én még egy fél citrom levével savanyítottam:)) Nagyon finom, ma ez volt az ebédem, és holnap is ez lesz, húsvét ide vagy oda::)(Az én gyorsított, konzerv csicseriborsós verzióm úgy készült, hogy a besűrűsödött alaplevet forralt vízzel öntöttem fel, ebbe beledobtam 3 tyúkhúsleves kockát. Beleöntöttem a mentás -kurkumás pirított hagymát, és fedő alatt 30 percig főztem. A főzési idő leteltével levettem a fedőt, beleborítottam a konzerv csicseriborsót, a tojásos joghurtot, és fedő nélkül még 15 percet főztem. Közben meg nem bosszankodtam, (mint általában) hogy nem fő meg a csicseriborsóm.
Természetesen lehet díszíteni a tetejét sült hagymával és olajban pirított mentával.
Nooseh Jan!
Vélemény, hozzászólás?