Ez a népszerű rizs étel , általában Yalda éjszakájának népszerű étele, számos verziója ismert. Készülhet bárány vagy marhahúsból formázott apró húsgolyókkal, vagy csirkehússal is. Én most a csirkehúsos verziót osztom meg veletek.
Ahogy eddig , most is csak kiváló minőségű, hosszú szemű basmati rizst és iráni sáfrányt használjatok, ha Budapestiek vagytok, akkor a Kohinoor Bazár üzletét ajánlom. Remek a választék rizsekből és sáfrányból is!
Gránátalmás rizs-Anar Polo
Hozzávalók
Muzsika-Sohrab Pakzab-Emza
2 gránátalma magja
40 dkg hosszú szemű basmati rizs( a szokásos módon előkészítve, mosás, áztatás, stb…)Főzzünk rizst perzsa módra
6 db csirke alsócomb( bőr nélkül))
2 nagy csokor koriander levél apróra vágva
5 dkg mazsola
5 dkg zöld pisztácia pálcika
1 t.k koriander mag
2 e.k olaj
2 e.k forrázott sáfrány
2 t.k őrölt kurkuma
só
forró víz
Elkészítés
A csirkecombokat lábosba tesszük, annyi vizet öntünk rá amennyi ellepi, hozzáadjuk a kurkumát, ízesítjük sóval.Feltesszük a tűzre, rátesszük a fedőt, és 40 percig főzzük.
Egy mozsárban megtörjük a koriandermagokat.
Ha megfőtt a csirkecomb, leszűrjük, tálba tesszük. Kivesszük belőle a csontot. Két villával száljaira( vagy minél kisebb darabokra) szedjük, tálba tesszük.
A csirkehúshoz adjuk az apróra vágott koriandert, a mazsolát, a pisztáciát, a gránátalma magokat,és az őrölt koriandert. Elkeverjük.
Előveszünk két kisebb bögrét. Mindkettőbe beleöntünk fél deciliter forró vizet, meg 1 evőkanálnyi olajat. Összekeverjük. Félretesszük.
Az előkészített rizst lábosba öntjük, meglocsoljuk az egyik bögrényi olajos vízzel. Rátesszük a gránátalmás csirkét, egyenletesen eloszlatva, hogy mindenhová jusson. Betakarjuk a maradék rizzsel. Meglocsoljuk az olajos vízzel.
Feltesszük a tűzre, becsomagoljuk a fedőt és alacsony lángon 30 percig főzzük.
A főzési idő elteltével levesszük a fedőt, meglocsoljuk a tetejét sáfránnyal, majd még 10 percig főzzük.
Kínálhatunk hozzá Mast -o khiart( uborkás joghurt).
Noosheh Joon!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál!
Várlak , főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?