A Shishlik kebab egy báránybordából készült kebab, maga a szó shishlik-nyársra erősített kebabot jelent. Mivel perzsául a shish- hatot jelent, 6 darab grillezett báránybordát illik a tálon feltálalni.
Jómagam, 12 évvel ezelőtt kóstoltam először shishliket, a teheráni Jamshidieh Park éttermében. Páratlan élmény volt, teáztunk, ettünk, vízipipáztunk. Alattunk a város páratlan panorámája, köröttünk hegyek. Ha valaki Teheránban jár, ki ne hagyja ezt a parkot, mely a Niavaran szomszédságában, a Kolakchal hegy lábánál található. A páratlan szépségű, vízesésekkel , tóval tarkított parkot, Jamshid Davallu Quajar-herceg és mérnök hozta létre a Pahlavi korszakban, privát kertként Farah Dibának .
Számtalanszor szellőztettük itt ki a teheráni szmogtól megfáradt tüdőnket, és összekötve a kellemest a hasznossal, sosem hagytuk ki a bárányborda kebabot.
Mindig dupla adag ecetes lila káposztával kértem, a mellé kapott citromomat pedig gondosan eltettem a teámhoz. Természetesen friss zöldfűszerek(sabzi), ecetes uborka, hagyma is került a sáfrányos rizs és a kebab mellé a tányérra. No meg sült lucullus paradicsom. Nekem ezúttal csak korianderem és ecetes lila káposztám volt kéznél, nem is nagyon akartam ezt a fotót túlragozni, az én emlékeimben ezek a színek jelennek meg, ha a shishlikre gondolok. Többször kéne nosztalgiáznunk….
Perzsa Bárány Kebab-Shishlik kebab
Hozzávalók
12 db bárányborda
5 nagyobb fej hagyma
8 e.k citromlé
8 e.k olívaolaj
3 e.k forrázott sáfrány
1 t.k só
1 t.k bors
Elkészítés
A báránybordákról én levágtam a feleslegesnek vélt vastag zsírréteget, majd a gömbölyű végét egy picit megütögettem a húsklopfolóval.
Elkészítettem a pácot. A hagymákat kis lyukú almareszelőn lereszeltem, a levét kinyomkodtam, tálba öntöttem. Belecsorgattam az olívaolajt. Beleöntöttem a sáfrányt és a citromlevet, Ízesítettem a sóval, borssal. Alaposan elkevertem.
Egy zárható tetejű üvegedénybe öntöttem. Beletettem a bordákat, alaposan beleforgattam mindet, hogy mindenhol érje a páclé. Rátettem a fedőt , betettem a hűtőbe és 3 napig hagytam a pácban.:)
Faszenes grillen többször forgatva a fiúk sütötték készre.::)( Van aki esküszik rá, hogy sütés közben sáfránnyal kevert olvasztott vajjal kell kenegetni. Ki fogom próbálni úgy is, rossz nem lehet!
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál!
Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?