A nargesi esfenaj Perzsa spenót tojással-Nargesi Esfenaaj, remélem már mindenkinek ismerős, ahogyan a Zöldbabos rizs-Loobia Polo is.
Az étel alapját adó zöldbabos marharagu, ezúttal darált húsból készül, rizs helyett kurkumával színezett sült krumplival ,és a tetején tükörtojással tálalva. A tojás színei a nárcisz színei, innét a név, nargesi(narges -nárciszt jelent perzsául).
Ha valaki szereti a zöldbabos ételeket, mindenképp próbálja ki, sőt, ha valaki még sohasem főzött zöldbabos marharagut, annak még inkább ajánlom, ezt a darált húsos verziót.
Zöldbabragu tojással-Nargesi-ye Loobia Sabz
Hozzávalók
Muzsika- Reza Malekzade -Aram Aram
50 dkg darált marhahús
50 dkg zöldhüvelyű zöldbab apróra vágva(használhattok fagyasztottat is)
1 nagyobb fej salátahagyma vékonyra szeletelve
olívaolaj
3 gerezd fokhagyma zúzva
1 e.k forrázott sáfrány
3 e.k sűrített paradicsom
1 rúd egész fajéj
2 t.k őrölt kurkuma
só, bors ízlés szerint
2 nagyobb burgonya kockára vágva
1 kevés vaj
1 tojás
víz
Elkészítés
Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, kevergetve aranybarnára sütjük a hagymát. Kiszedjük, félretesszük. A visszamaradt olajba beleszórunk 1 teáskanálnyi őrölt kurkumát. Kevergetve 1 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot , kevergetve tovább pirítjuk. Beletesszük a darált húst, kevergetve kifehéredésig pirítjuk. Felöntjük annyi forróvízzel amennyi épp ellepi. Ízesítjük sóval, borssal.
Közben egy másik serpenyőbe kevés olajat hevítünk, beleöntjük a zöldbabot,kevergetve 5-10 percig pirítjuk, míg a színe megváltozik. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, elkeverjük, még egy percig pirítjuk. Levesszük a tűzről, beleborítjuk a darált húsos raguba. Elkeverjük. Beledobjuk a fahéjat. Meglocsoljuk a sáfránnyal, elkeverjük. Rátesszük a fedőt, 30 percig főzzük.
Míg a ragu fő,egy kevés olajban süssük meg a kockára vágott burgonyát , szórjuk meg egy kevéske őrölt kurkumával, hogy szebb színe legyen. Szedjük papírtörlőre,tegyük félre.
A tükörtojáshoz egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olajat. Üssük bele a tojást,majd óvatosan öntsünk köré egy kevéske forróvizet. Hintsük meg egy kevéske sóval, borssal. Ha megsült, óvatosan szedjük ki, tegyük félre.
A raguról vegyük le a fedőt, ha jól dolgoztunk, kellően szaftos, raguszerű kell, hogy legyen az állaga. Ha mégsem, főzzük el róla a felesleges vizet. Kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük őrölt fahéjjal, sóval, borssal. ( tálalás előtt a fahéjrudat távolítsuk el )
Tálalásnál a ragura tesszük a tükörtojást, köré halmozzuk a sült krumplit. ( én egy lime levével meglocsolva fogyasztottam. Saláta nem nagyon kell hozzá, ám ha mégis, akkor shirázi salátát Shirázi Saláta választanék.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál!! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!