A sima sárgarépás rizst -csirkével, már megfőztem, a receptjét ide kattintva találod. Perzsa sárgarépás -sáfrányos rizs sült csirkecombokkal-Havij Polo Ba Morgh
Ezúttal nem csirkehúsból , hanem darált marhahúsból főztem egy ragut.
Tahchint már számos alkalommal készítettem, ha még sohasem készítetted el a rizsételek királynőjét, a recepteket itt találod:Sült padlizsánnal töltött joghurtos rizs -Tahchin bademjan Sáfrányos sült rizs spenóttal töltve -Tahcheen-e Esfenaj
Ha a rizs főzéssel ismerkednél:Főzzünk rizst perzsa módra
Darált marhahúsból főztem egy ragut , némi sűrített paradicsommal és sáfránnyal színeztem. Készítettem egy fűszerkeveréket-kurkumából, korianderből, borsból, szerecsendióból , és fahéjból.
A gyufaszálakra vágott sárgarépát egy kevéske olajon átpirítottam, egy csipetnyi fahéjjal meghintettem, sáfránnyal meglocsoltam.
Tettem bele borbolyát is, melynek savanyú íze remekül harmonizál a sárgarépa kissé édeskés aromájával.
Őszintén bevallom, egészben akartam fotózni, de rossz tányért csúsztattam alá, és aztán történt egy kis malőr… Munkám gyümölcse széthullott, mint az egykori Szovjetunió……Nekem meg rá kellett jönnöm, hogy bizony, ezt a rizst túláztattam és túlforraltam. 1-2 perccel csak, de az az 1-2 perc is sokat számít. No, így történt, hogy kénytelen voltam feldarabolni a Tahchint és azzal díszíteni. Amint újra lesz rizsem, no meg időm, újrafőzése következik! Jó hír, hogy ez a kis malőr, kicsit sem rontott az ízeken, isteni finom!
Tahchin Havij Polo
Hozzávalók
A raguhoz
2 nagyobb fej salátahagyma apróra vágva
40 dkg darált marhahús
2 e.k sűrített paradicsom
2 t.k forrázott sáfrány
olívaolaj
só, ízlés szerint
5 db közepes méretű sárgarépa gyufaszálra vágva
15 dkg borbolya megmosva, 5-10 percre beáztatva, leszűrve, lecsepegteve
2 dkg vaj
2 e.k cukor
1 narancs leve
1 narancs reszelt héja
Fűszerkeverék
1 t.k őrölt koriander
1 t.k őrölt kurkuma
1/2 őrölt fekete bors
2 t.k őrölt fahéj
1 t.k őrölt szerecsendió
A rizshez
50 dkg basmati rizs a szokásos módon előkészítve
2,5 dkg olvasztott vaj
1 egész tojás
1 tojás sárgája
2 dl sűrű natúr joghurt
5 e.k forrázott sáfránylé
1 csipet só
A díszítéshez zöld pisztáciapálcikák
Elkészítés
Egy nagyobb serpenyőben kevéske felhevített olívaolajon , kevergetve 5-10 percig pirítjuk a sárgarépákat. Megszórjuk egy csipetnyi fahéjjal, elkeverjük. Levesszük a tűzről, félretesszük.
Egy nagyobb edényben olajat hevítünk, beletesszük a hagymát, kevergetve aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a húst, kevergetve kifehéredésig pirítjuk. ,Megszórjuk a fűszerkeverékkel, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, elkeverjük.
Hozzáadjuk a sárgarépát, elkeverjük. Rászórjuk a borbolyát, rátesszük a 2 evőkanál cukrot, meglocsoljuk a sáfránnyal, elkeverjük. ( Ez most így gyorsabb volt, de ha valaki a hagyományos módszerekben bízik, olvassza meg a vajat egy serpenyőben, tegye bele a cukrot, forgassa át benne a borbolyát, locsolja meg egy kevéske sáfránnyal.)
Beleöntjük a narancs levét és a reszelt narancshéjat. Elkeverjük.
Rátesszük a fedőt és lassú tűzön 10 percig , saját levében főzzük. Levesszük a tűzről, félretesszük.
A joghurtot tálba öntjük. Beletesszük az egész tojást, a tojássárgáját, az olvasztott vajat, a csipet sót, elkeverjük. Belecsorgatjuk a sáfrányt, elkeverjük.
A rizsből 10 evőkanálnyit kiveszünk, belekanalazzuk a sáfrányos-tojásos-joghurtba, óvatosan összeforgatjuk.
Egy bevonatos lábosba belekanalazzuk a joghurtos rizst, elsimítjuk, a kanállal lenyomkodjuk. Teszünk rá egy sor sima rizst, egyenletesen eloszlatjuk.
Rákanalazzuk a sárgarépás ragut, egyenletesen eloszlatjuk. Ráöntjük a maradék rizst, egyenletesen betakargatjuk vele a ragut. Meglocsoljuk egy kis olvasztott vajjal. Rátesszük a fedőt, feltesszük a tűzre , és 10 percig nagy lángon addig főzzük, míg a fedő belsejében el kezd lecsorogni a pára.
Levesszük a fedőt , konyharuhába csomagoljuk, visszatesszük az edényre. Takarékra vesszük és 1 órán át főzzük. A főzési idő elteltével levesszük a fedőt, akkor jó, ha a rizs szépen elválik az edény falától. Ráteszünk egy tálat és átfordítjuk. Melegen, valamilyen idénysalátával , vagy olívabogyóval kínáljuk.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?