Ez most nem kifejezetten perzsa recept, de Iránban közkedvelt alapanyagokból és fűszerekkel készítettem.
A csicseriborsó nélkülözhetetlen eleme a perzsa konyhának, felbukkanhat ragukban, ash levesekben , belőle készül egy közkedvelt steet food -a falafel-, feldobja a salátákat, lisztjéből remek sütemények készíthetők, és sorolhatnám még .
Ebben a levesben minden van amire egy zöldségrajongó vágyhat, sárgarépa, szárzeller és csicseriborsó. Ehhez a mesterhármashoz remekül illik a borsikafű( marzeh) , az őrölt római kömény.(zireh) Naná, hogy a végén lime levével savanyítottam.
Szép színét a sűrített paradicsomtól kapta.
Lehet, hogy megint elfogult vagyok, de isteni finom! Egyszerűen elkészíthető és ebben a nagy drágaságban mondhatjuk rá, hogy egy ez alacsony költségvetésű produkció:).
És, hogy ne csak a kosztpénzzel hanem az időnkkel is spóroljunk, bátran használjatok konzerv csicseriborsót, melyet a főzési idő utolsó 10 percében adunk a levesalaphoz.
Ha valaki mégis szárított csicseriborsót használna, az egy egész éjszakára áztassa be , az áztatóvízbe pedig tegyen egy teáskanál szódabikarbónát. Főzze meg félig sóval ízesített vízben a csicseriborsót, szűrje le, majd adja levesalaphoz.
Csicseriborsóleves
Hozzávalók( 4 személyre)
Muzsika:Shahram Shokoohi- Modara( lúdbőrös nóta!)
20 dkg csicseriborsó(pont egy konzerv:))
4 nagyobb szárzeller apróra darabolva
4 sárgarépa karikákra vágva(tetszőleges méret)
1 nagyobb fej salátahagyma apróra vágva
3 e.k sűrített paradicsom
1 e.k szárított ,őrölt borsikafű
1 t.k őrölt római kömény
1 babérlevél
4 liter csirkehús alaplé ( ha nincs, akkor 4 liter forróvíz és 3-4 db csirkehúsleveskocka)
lime lé -ízlés szerinti mennyiség
olívaolaj
só, bors ízlés szerint
Elkészítés
Egy edényben olívaolajat hevítünk, beletesszük a hagymát, aranysárgára pirítjuk.
Beleszórjuk a borsikafüvet, a római köményt és kevergetve 1-2 percig pirítjuk.
Hozzáadjuk a sárgarépát és a szárzellert. Kevergetve újabb 1-2 percig pirítjuk. Felöntjük annyi forróvízzel amennyi bőven ellepi. Beledobjuk a húsleveskockát, a babérlevelet,felforraljuk.
Egy kisebb serpenyőbe egy kevéske olívaolajat öntünk, beletesszük a sűrített paradicsomot, kevergetve néhány percig pirítjuk. ( vigyázat prüszköl!) Egy kevés forró vizet öntünk rá, elkeverjük. Levesszük a tűzről, beleöntjük a levesünkbe, elkeverjük. Rátesszük a fedőt és mérsékelt tűzön 20 percig főzzük. Levesszük a fedőt, ha már a sárgarépa majdnem teljesen puha, beleborítjuk a csicseriborsót. Visszatesszük a fedőt, még 10 percig főzzük.
Megkóstoljuk, ha szükséges ízesítjük még sóval, borssal és lime levével mindenképp.
Forrón tálaljuk.
Noosheh Jan!
Drága Olvasóm!
Köszönet érte, hogy itt voltál!
Várlak, főzzünk együtt legközelebb is!
Vélemény, hozzászólás?